lördag, december 28, 2019

juletid 2019

Juletid,, denna kristna högtid som nu också omfamnas av i stort sett alla länder i världen. Politiken har en viloperiod, och ett stort mått av avspänning upplevs som ett resultat av detta. Vintersolståndet har passerats, och snart kommer den mörka årstiden att få ge vika för ljusare dagar. Också det positivt för de flesta här uppe i vår mörka nord.
Skymningsljus den 24.12

Men inget står stilla egentligen, stillheten kan lika gärna ses som en uppladdning inför de verbala slag som skall komma framgent. Kampen mellan försvararna av demokratin och konstitutionen å ena sidan, och presidentDonald Trump fortsätter. Valkampen inför presidentvalet 2020, och misstroendeförklaringen som snart skall avgöras i senaten är avgörande brickor i det spelet. Och alltfler politiskt pålästa,ser utvecklingen i USA idag, som en skugga av utvecklingen i Tyskland under tidigt 1930-tal. Man valde då att underskatta “gaphalsen med stort H”, med de följder de senare fick. Att de tyska folket idag enligt en undersökning, ser Trump som det största hotet mot freden i världen, tål att uppmärksammas.

Attentaten och kidnappningen av fartyg i Hormuzsundet av iranska specialförband får nu allt mer militära följder. USA och England styr över delar av sina militära sjöstridskrafter till området. Något som nu möts av samlade insatser från Iran,Ryssland och Kina. Den konflikt som startade med Donald Trumps bojkott och sanktioner mot Iran, besvarades med de iranska störningarna av sjötrafiken genom Hormuzsundet. Nästa fas är nu en uppladdning av militära resurser i området. 75 år efter det senaste stora kriget, ökar spänningarna månad för månad mellan stormakten USA och de många länder han och hans ledarskap väljer att angripa på olika sätt.

Försöket att med sanktioner stoppa byggandet av den ryska gasledningen mellan Ryssland och Tyskland skall ses som en bricka i spelet. Byggandet kommer att sluföras av ryska experter i den mån andra företag inte vågar trotsa USA. Agerandet löser inga problem för USA eller världen, det skapar bara ytterligare sprickor i den demokratiska sfär som USA så sent som år 2016 var en given ledare för.

Dags att se fram emot nyårsfirande och ett nytt decennium, 2020-talet. Må det få bli fredligt och utvecklingspositivt. Klimatkrisen kan inte lösas enbart med “tagelskjortan på”. den måste lösas med upplysning och omsorg om vårt gemensamma jordklot.

2019.12,28

Jarl S

Inga kommentarer: