torsdag, december 12, 2019

Händelserik tid



Adventsljusen lyser så fint över gator och torg vid den tidiga morgonpromenaden. Människor skyndar till bussar och båt, allt för att hinna till sina arbetsplatser. Om några dar har vi vintersolståndets dag, och det börjar gå mot ljusare tider igen. Julen står för dörren, det sjungs i kyrkorna, det är en körernas examenstid också. Tid för ljus och glädje.

Och i UK, det som också kallas Storbritannien, går man till val denna dag. Frågan om hanteringen av Brexit skall komma till en lösning är det tänkt.Och i TV-s utfrågningar på plats i landet, säger en äldre dam att detta är det viktigaste val hon någonsin deltagit i. Också det en spegling av den splittring som Brexit-frågan fått i England. Ansvariga i de ryska trollfabriker i Ryssland, som genom manipulationer via internet drev fram resultatet i den folkomröstning som ledde fram till Brexit-resultatet torde njuta över sina framgångar. Det kaos som sliter sönder en av världens äldsta demokratier.

Och i USA prövas nu konstitutionen, den amerikanska författningen i den misstroendeförklaring som läggs mot Donald Trump. Också i det fallet har bekräftats att den påverkan som valet fick genom de kaskader av inlägg via sociala medier de ryska trollfabrikerna öste in över det amerikanska väljarna, hade en avgörande betydelse för Trumps seger i valet 2016. Nu stundar snart ett nytt val, och än en gång försöker Trump och hans allierade i eller utanför landet, att påverka detta. Ansvaret för försvaret av konstitutionen har tagits av det demokratiska partiet genom den “impeachment” man genomfört enligt lag och regler.



Återstår för det republikanska partiet att hedra konstitutionens fäder och skapare av denna, eller att vanvördigt trotsa, och därmed i grunden bryta mot denna. Vad återstår i så fall av den amerikanska demokratin?

2019.12.12

Jarl S

Inga kommentarer: