Vacker morgon och en lågt stående sol skiner över ett kyligt landskap. Förmiddagens gympapass är välbesökt och stämningen god. Vi är inne i Adventstiden och olika evenemang avlöser varandra, det finns alltid något att besöka för den som så vill.
Och i Madrid påbörjas ännu ett internationellt klimatmöte. Ett möte som präglas av det tal FN-s generalsekreterare hållit, där han starkt kritiserar det politiska ledarskapen i världen i stort, och dess ovilja att ta till sig den verklighet forskarsamhället förmedlar. En anpassning till den verkligheten kräver att alla länder med omedelbar verkan vidtar åtgärder för att stoppa de ständigt växande utsläppen av växthusgaser.
Den riktigt stora boven i det avseendet är Kina. Där ökar utsläppen av växthusgaser genom en kraftig utbyggnad av koldrivna anläggningar mer än i alla andra länder i världen. Det är ännu ett uttryck för den likgiltighet det kinesiska ledarskapet visar den här frågan.
Kan en statsledning vara kriminell är en relevant fråga. Om man ständigt bryter mot konventioner man skrivit under. Om det drabbar människor i både det egna landet och många andra länder, är det då inte i realiteten kriminellt ledarskap?
Klimatfrågan är inte den enda där Kina utmärker sig. I delstaten Xinjiang, med en ursprungsbefolkning med andra kulturrötter än den statskinesiska, har man nu inrättat 100-tals omskolningsläger dit uppskattningsvis miljoner personer tvångsintas. Skälet är att man som ursprungsbefolkning har en egen kultur, eget språk och är muslimer. Något som den kinesiska centralmakten inte kan acceptera.
Efter att det nazi-tyska ledarskapet förlorat sitt stora krig, startades Nurnbergrättegångarna som ett sätt att göra upp med den typen av agerande, och straffa dess kvarvarande ledarskap. Ett agerande som var utomordentligt viktigt för att lyfta de grymheter nazisterna sysslat med, och för alltid dokumentera dem.
Att diktatoriskt förtryck åter en gång växer i olika delar av världen är illavarslande, i synnerhet som också den globalt verkande klimatkrisen också växer. Om inte FN skall rasa samman på samma sätt som dess föregångare Nationernas Förbund gjorde innan WK2, måste de här frågorna lyftas högt upp på den internationella politiska dagordningen.
2019.12.02
Jarl S
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar