tisdag, december 31, 2019

Internet i Orwells värld

2019 års sista dag är randad. Återstår en liten tillbakablick och att tacka läsarna för det gångna åren. Inte minst de läsare från olika länder som återkommande tar skärmdumpar på 100 inlägg eller fler, trots att bloggen är skriven på ett för dem rimligen okänt språk. I det sammanhanget vill jag gärna göra dagens blogg till en liten bokrecension.

Namnet Edward Snowden blev känt för en global publik, när det blev känt att han genom avslöjanden av de amerikanska säkerhetstjänsternas dator spionage, själv anklagades för just det brottet. Snowden har nu publicerat en bok som borde läsas av alla som är intresserade av sin egen säkerhet, och i synnerhet alla politiker som vill ha uppfattningar på området internet.

Bakgrunden utgör i korthet att Snowden genom sina expertkunskaper i uppbyggandet av olika typer av datorsystem inom de båda ledande myndigheterna på området i USA, CIA och NSA, insåg att de sätt man vittjade internetvärlden på uppgifter stred mot konstitutionens skrivningar om enskildas rätt till privatliv.

Internet har skapats av och med amerikanska företag, de mest kända är kanske Google, Facebook och Microsoft. Sedan centrala servrar, de som kallas molnet, slog igenom tidigt 2000-tal, har enorma serverhallar byggts. Där samlas all trafik som sker via internet via telefonen, dator eller plattor. Data som borde vara skyddad från insyn men som tankas över till CIA-NSA egna server anläggningar. Där blir de till register över enskilda personer i hela världen, ung som gammal. Utan att vi är informerade om det skapas alltså möjligheter att när som helst och i vilket syfte som helst för CIA/NSA att följa allt vi läser och skriver. Att i varje ögonblick lokalisera var vi finns via våra mobilers GPS.

Snowdens uppvaknande under tiden han arbetade i systemet, förde till att han använde sig av whistleblower funktionen för att via läckor till utvalda representanter från pressen, sprida kunskap om just förhållandet att de CIA/NSA sysslade var grundlagsstridigt.

Få inom organisationerna hade den överblick som Snowden genom sin expertkompetens och därmed tillgång till information byggt upp. När de säkerhetsklassade (hemligstämplade) uppgifterna började spridas via media, startade omedelbart en klappjakt på den som gett media dem.

Antalet personer som hade den breda kännedomen om olika segment och skrivelser av det slaget, var inte alltför stort, och jakten på Snowden var snart igång. Han finns nu sedan ca 5 år på okänd adress i troligen Ryssland, väl medveten om att konstitutionens individskydd i realiteten väger alltför lätt i ett USA som i Trumps anda blir alltmer auktoritärt. Ett återvändande till USA skulle innebära mångårigt straff för spioneri, alternativt dödsstraff.

Så ser verkligheten ut, och berör också oss i vårt lilla neutrala land när Orwells 1984 sakta men säkert byggs upp med internet och mobiler som redskap vare sig vi vill det eller inte.

2019.12,31

Jarl S

Inga kommentarer: