söndag, december 08, 2019

Maktens torpeder


Regnig morgon detta års 2-a advent på landets västra kust. Julstämningen störs av vädret, var finns julesnön? Den får sökas i de olika vinteraktiviteter som Tv-s vinterstudio visar. Och när kvällen nalkas, väntar stämningsfull konsert i den fina kyrkan. Men nu till omvärldens prövningar.

Slutligen börjar nu svenska folket vakna till insikten att Kina, den nya stormakten i vår värld, har utsett Sverige som pilot nation i sin erövrar strategi inom EU. Och koncentrationen i det avseende finns i Göteborgsområdet. Här äger man nu Volvo Cars, landet näst största företag, och har ett stort ägande i också landets största företag, Volvo AB. Det utvecklingscenter som skapats, och kallades Volvo utvecklingscenter i projektet, får nu namnet efter sin kinesiske ägare Geely istället för Volvo. Så markeras förändring, och de svenska ledarskapet i företagen börjar enligt rapporter, att söka sig bort från dem, med hänvisning till det kinesiska ledarskapets sätt att agera.

Mot den bakgrunden agerar den kinesiske ambassadören i vårt land med stor auktoritet och aggressivitet. Enligt den intervju som refereras i GP hävdar ambassadören att svenska medier och politiker inte har någon rätt att lägga sig i kinesisk politik och interna angelägenheter. Själv och som representant för diktaturstaten Kina, förbehåller han sig rätten att aggressivt attackera vårt lands media och politik med yttrande och åsiktsfriheten som argument. Samma åsikts-och yttrandefrihet som inte existerar i Kina.

Sverige är ett av världens (3-e plats) bästa länder när det gäller pressens frihet att arbeta, Kina ett av världens sämsta länder mätt av internationell expertis.

Kinas expansion till Sverige är del av en centralt beslutad strategi, som innebär att man med kommersiella vapen gör de land man involverar allt mer bundna till Kina. I takt med det kommer också krav på helt andra områden, den kinesiske ambassadörens aggressiva agerande visar tydligt på det sättet att arbeta. En enskild ambassadör agerar inte så om, inte förankringen i det diktatoriska landets ledning är absolut och klar.

Sveriges ledarskap har i olika sammanhang använt ordet naiv för att förklara varför saker sker och får olyckliga följder. Den liberala statens öppenhet blir lätt ett offer för den diktatoriska maktens utsända “torpeder” under olika titlar.

Gemensamt är att de företräder den diktatoriska staten. I Kina tillåts inget utländskt ägande av vikt bli suveränt. Utländska företag får gärna komma dit och öppna företag, men de skall ha kinesiska ägare till minst 51%. Ägare vilka ofta kallas “sleeping owners”, men företräder den kinesiska staten i olika avseenden.

2019.12.08

Jarl S

Inga kommentarer: