torsdag, maj 30, 2019

Liberala värden

Det blåser en frisk sydlig vind när vi lägger ut från bryggan. Dags för ännu en tur på jakt efter det som för många är en av höjdpunkterna under sommaren, makrillens återkomst. Väl ute på djupt vatten i fjorden, lägger vi ut dörjen med dess blänken, tafsar och krokar. Båten kryper fram i trollingfart, automat styrningen sköter sitt och vi småpratar, svärsonen och undertecknad. Efter några minuter känner han på linan och konstaterar att det är ordentlig tyngd i den. Skräp på krokarna som så ofta förr tror han. För egen del stoppar jag framfarten, och plockar fram baljan medan svärsonen drar in dörjen. Snart lyfts den första, andra, tredje och slutligen fjärde makrillen ombord. Makrillen är tillbaka och blir till härlig middag någon timme senare.

Och ute i den stora världen befinner sig sonen på kongress i Washington tillsammans med mediapersoner från stora delar av världen. Ett USA där demokratins framtid är mer ifrågasatt  just nu än på de flesta håll i världen. I ett USA som varit den stora och sammanhållande kraften i den kulturkrets som hyllat de demokratiska värdena av mångfald, öppenhet  och tolerans. Värden som nu hotas på många sätt och i många länder. Må de krafter som verkar för dessa bestående värden vinna.

EU-valet i vårt land är över, för några en tydlig framgång, för andra dess motsats. Det ökade valdeltagandet tillhör det positiva liksom att de liberala krafterna vann ökat inflytande i EU i stort. Men det gjorde också de nationalistiska och de som driver klimatfrågorna hårt. EU-samarbetet kommer att kräva nya allianser för att fungera, hur det kommer att resultera återstår att se. Klart är i vart fall att EU-s betydelse för också vårt land blir allt större, ju större oron i vår omvärld blir.

Och för de som intresserar sig för handel och samverkan kan konstateras att Kina nu börjar tappa tålamodet med den amerikanske presidenten. Den dag Kina på allvar visar sina muskler, kommer också USA att skakas. I vår uppkopplade tid har Kina 80% av de jordmetaller som utgör grunden för batterierna till bilar,datorers/mobilers funktion. Att Kina nu hotar med att stoppa all export av dessa metaller är ett uttryck för att man börjar tröttna på despoten i Vita Huset.

Fortsättning följer som alltid.

2019.05.30

Jarl S

Inga kommentarer: