söndag, maj 12, 2019

Olika perspektiv


Vacker men kylig morgon, när jag lägger loss förtöjningarna och svänger ut över havet. Det blåser en snål kylig vind och vattentemperaturen är tillbaka på under 10 C. Men i kabinen är det varmt och tryggt, och motorn mullrar så trivsamt. I lugn takt går sjöresan ut till ön i havsbandet. Där väntar sol och promenader, klippor och blommande träd och buskar. Under dagen fylls hamnen på av många fler som söker rekreation här ute.


Och i det politiska livet ökar spänningarna mellan partierna när nu EU-valet kryper närmare. Kristdemokraternas formidabla framgångar i opinionen, retar tydligen den centerpartistiska ledningen. Borta är det forna samarbetet, nu handlar det från C sida att brännmärka sin forna politiska kollega så mycket det bara går. Den typen av agerande brukar sällan öka politikens trovärdighet. och på sociala medier frodas nu motsättningarna för de som finner nöje i att läsa skräpet.

I det stora landet i väster böljar striden om trovärdighet i politiken vidare. Kampen om Mueller-utredningen, står hård. Trump-lägret söker på alla sätt att stoppa att den görs tillgänglig ens för valda politiker. Något som nu kommer att prövas mot konstitutionens syn på offentlighet och demokrati i samhället. I liknande situationer är ett gammalt och beprövat agerande att flytta fokus till något annat som upplevs viktigt. Kanske skall man i det sammanhanget se den upptrappning av handelskriget som Trump nu startat. Han tror sig nog vinna mer på de rubrikerna, än på spekulationerna runt Mueller-utredningen.

Att ett handelskrig med Kina kommer att kosta det amerikanska folket och samhället väldig skada, berör inte personen Trump. Där är det egna “egot” överordnat.

Och i Venezuela väntar nästa stora internationella kris med förutsättningar att bli en internationell härdsmälta. Att demokratin är satt ur spel där är uppenbart, vänsterdiktaturer är inte snällare än de som kallas höger-dito. Både Ryssland och Kina har valt att ställa upp för Maduro, alltmedan större delen av världssamfundet kräver nyval under ordnade former. Ett splittrat USA har inte längre den auktoriteten att man kan hävda sin röst likt tidigare ledarskap.

Ingen av de verkligheterna bådar gott för Venezuela och dess prövade befolkning.



2019.05.12

Jarl S

Inga kommentarer: