måndag, maj 27, 2019

Val i blomstertid




Blomstertid på landets västra kust. Liljekonvaljerna liksom häggen, dessa vackra och väldoftande blommor, är midsommarblommor i de trakter ca 1400 km i norr där undertecknad lekte som barn. Här får vi njuta av dem en månad tidigare. Också det en påminnelse om att vi lever i ett land som är långt i nord-sydligt avseende.Ett land vars medborgare givet de avstånden också i viss mån präglas av olika synsätt, erfarenheter och lokal kultur.


Annars har den gångna helgen präglats av två tävlingsmoment, låt vara på helt olika områden. Stort grattis till de finska lejonen, som i VM tävlingarna i ishockey slutade som värdiga vinnare. Ett finskt lag byggt på i sådana här sammanhang orutinerade “amatörer”, besegrade lag efter lag byggt upp av högavlönade internationella proffs. Det är i grunden väldigt positivt för sporten. Låt vara att också de här finska spelarna med det här resultatet i ryggen, går över till de internationella proffsens skara.

Den andra stora händelsen är naturligtvis EU-valet, valet till det europeiska parlament som är så viktigt för fred och samverkan i vår världsdel. Årets val skiljer sig markant från tidigare år, genom att partier som tidigare profilerat sig som motståndare till EU i sin helhet, nu istället går in med hull och hår för att få inflytande i unionen. De gäller både den extrema vänstern och dess motsvarighet på högerkanten.

Det gröna partierna har också ökat sitt inflytande, och kommer säkert med sina ofta argumentations starka ledamöter att bli ett tydligt inslag i EU. Det liberala blocket går fram tydligt, vilket är utmärkt ur den här bloggens synsätt. Förhoppningsvis kommer den nya sammansättningen i EU-parlamentet skapa en bättre förankring av EU bland de olika ländernas befolkningar, än man tidigare haft. Det ökade valdeltagandet i olika länder tyder också på att man mer och mer inser EU-s värde som kraft i vår allt mer globala värld.

För vårt land blev EU-valet ännu en bekräftelse på den tillbakagång som präglat Liberalerna under nuvarande ledarskap. Samtidigt som liberalismen är den starkaste ismen i vårt land, har det parti som bär dess namn blivit “ointressant”bland väljarna. Den nya partiledning som snart skall väljas har en övergripande uppgift, nämligen att definiera liberalismen i vår tid, bära fram dess ideburna budskap och knyta an till den majoritet som anser sig vara liberaler.

Bara så kan partiet bli starkt och meningsfullt igen.



2019.05.27

Jarl S

Inga kommentarer: