torsdag, maj 16, 2019

Sälsafari och girighet


Vacker morgon när vi lämnar hamnen med kurs ut mot havet och den yttersta skärgården. Dags för några fina timmar på havet, och ett sökande efter sälarna vi vet finns där ute. Vinden är svag och horisonten lockar på sitt allra särskilda sätt. En lockelse som fått generationer av människor att följa sina drömmar och ge sig ut på havet. Vi vet var vi skall söka, men skären och grundstråken är många. Efter någon timmes sökande ser jag i kikaren de väntade “knölarna” på ett skär som precis ligger i vattenytan. Vi smyger oss på så nära vi kan utan att gå på grund. Sälarna lyfter lojt på huvudet för att kolla oss, men bryr sig i övrigt inte. Det ligger ett mått av magi att komma det vilda så nära, vi tittar i våra kikare, fotograferar så gott det går med mobilens kamera funktioner. Sälarna får fortsätta sitt solande på skäret, medan vi fortsätter ännu en upplevelse rikare.

Tillbaka i den politiska världen konstaterar media att girigheten bland de valda politikerna blir allt mer absurd. Jakten på traktamenten som media rapporterat om genom att registrera sitt boende eller sina resanden på mer eller mindre fiktiva adresser har gett de politiska “bedragarna” stora ersättningar de inte har rätt till. Störst bland den girighetens företrädare, med inkasserade traktamenten på över miljonen, är av allt att döma Vänsterpartisten och EU-ledamoten Malin Björk. Hon försvaras med emfas av sin partiledare. I andra partier har ledamöter med liberal och moderat hemvist tvingats att avgå och lämna sina uppdrag.

Och kampen om den mediala kontrollen och rapporteringen har nu nått i verklig mening globala proportioner. USA blockerar nu det kinesiska företaget HUAWEIS möjligheter att ta kontroll över det kommande 5g-nätet i USA. Samma steg har också Australien och Nya Zealand gjort, och fler länder överväger åtgärden. Skälen är desamma som fått Kina att skapa ett eget “it-nät”,som man kan censurera och styra. En modell som nu också Ryssland är på väg att införa. Kontrollen av digitala medier, och därmed möjligheterna att läsa och styra information, har blivit en vital säkerhetspolitisk aspekt. Därmed går också de tänkta fria globala informationssystemen i graven, och ersätts i många länder med auktoritära ledarskap som det i Kina, med digitala system som möjliggör offentlig kontroll och styrd information.

Kampen mellan de två stora handelsnationerna går vidare med stegvisa upptrappningar. Vart det landar till slut återstår att se. I mellantiden svajar börserna i ovetskap om följderna. Var tid har sina prövningar, och något går nog alltid att hämta ur erfarenheten. I det avseendet rekommenderas starkt den historiska tillbakablick som serien “Hitlers innersta krets” ger och som finns på SVT Play.

Den ger en tillbakablick som i sig kan vara nyttig också i vår tid.

2019.05.16

Jarl S




Inga kommentarer: