måndag, december 11, 2017

Nobel tid



Härligt vacker dag i rikets andra stad när detta skrivs. Det vita har lagts sig på bryggor och gångbanor, det är några grader minus och luften är fin och kall. Vi får kanske någon dag med snö som lyser upp landskapet, innan värmen är tillbaka och förändrar bilden.

De senaste dagarna har i vårt land präglats av Nobel festligheterna. Och visst är det intressant att Nobel priserna har blivit världens troligen finaste utmärkelser på en rad olika områden. Att vetenskap och forskning får det erkännande de områdena förtjänar.

Samtidigt som åsiktsmaskineriet är vår tids stora problem i den meningen att åsikter utan egentlig förankring får styra alltmer av de vägledande politiska besluten. Att då motvikter behövs mer än någonsin är uppenbart. Har vi en klimatkris eller inte? De brinnande förstäderna till Los Angeles borde vara svar nog.

Behövs kärnvapnen, eller för den delen mer av vapen? Galenskaperna i historisk mening borde vara svar nog. I det sammanhanget var valet av ICAN som fredspristagare ett mycket bra val. Men problematiken kvarstår och blir med tid allt allvarligare.

Att pristagarna i sina tal indirekt också kommenterade den politiska utvecklingen i sina tal var också del av tidens tecken. Den politik av att härska genom att söndra som nu rasar i det stora landet i väster, blir allt allvarligare. Angreppen från de radikala krafter som stödjer den sittande presidenten blir alltmer absurda. Nu handlar det om frontalangrepp på den federala polis, FBI som arbetar med att avslöja det kriminella agerandet runt den sittande presidenten. Och därmed också ett angrepp på konstitutionen som reglerar maktdelningen i landet och på en av landets viktigaste institutioner.

Dags för en vardag efter de nobla dagarna med alla sina hedersgäster. Och visst är det glädjande med den anda av samverkan och samförstånd över land och nationsgränser som omger Nobelfestligheterna.

2017.12.11

Jarl S