torsdag, december 07, 2017

Konfliktsökarens signatur





Det är vackert på sitt sätt, decembermörkret och adventsljusen. Mörkret och ljuset på samma gång. Det behövs mycket ljus för att skingra mörkret, både i reell mening och symboliskt.

För ute i den stora världen härjar konfliktsökaren och Mussolinikopian Donald Trump med sina behov av att omskapa världen. Ingen ledare i modern tid har så konsekvent valt konfliktens väg, som han. Det senaste draget har stora internationella dimensioner.




När han i strid mot FN-s resolutioner, mot internationella ledare i alla betydande länder, genom sitt utspel i Jerusalem frågan väljer att skapa konflikt mellan Israel och den islamska världen blir han i grunden en enorm rekryteringshjälp åt organisationer som IS. Nu får dom ännu ett exempel på att ledaren i västvärldens starkaste demokrati, helt bortser från den religionsfrihet som också är vital för de med andra religioner än den kristna. Det här draget har långt större betydelse, än kopplingen enbart mellan Israel och Palestina.



Det amerikanska folket dras med konfliksökaren Trump vid rodret ständigt bort från demokratins grunder av samverkan och samförstånd, mot makten och våldet som destination.



Dessbättre då att de val som nu stundar i de olika delstaternas ledande skikt, och senare mellanårsval, tyder på att demokraterna kommer att gå mycket starkt framåt, och givet den utvecklingen, kommer de att på sikt kunna ta kontroll över beslutsprossererna i senat och representanthus. Men mycken skada kan komma att ha skett innan dess.



Adventstid, väntande tid. På vad får utvecklingen visa? Med dagens ledarskap i USA är ingenting längre förutsägbart.



2017.12.07

Jarl S