fredag, december 22, 2017

Dan före dan före dopparedan





Dan före dan före dopparedan. Igår vintersolstånd, idag går vi mot ljusare tider igen. Härligt att se fram emot. Och klapparnas mångfald är klara att fördelas om ett par dar, till ung och gammal. Också det en händelse av stor betydelse under året.

Gryningsljus över staden


Och i TV-s nyhetsprogram hörde vi häromdagen riksdagens nestor, Björn von Sydow uppmana medborgarna att öka sin krisberedskap. Det verkar som om den eufori som präglade landet och världen för drygt 20 år sedan, nu omvärderas bit för bit.

Från att vara en tid när muren i tyskland raserades, världen gick mot den eviga freden och Gorbatjov och Reagan gjorde upp om skrotning av kärnvapen.

I vårt land las det ene militära förbandet efter det andra ner. Värnplikten avskaffades och tilltron till den nya tidens tecken fick bära fullt ut i de politiska besluten.



Nu talas återigen om införande av värnplikt, om militära hot och terrorhot. Om behovet av samhällsskydd, och beredskapen att klara sig själv i händelse av kris skrivs nu av von Sydows grupp upp till 1 vecka. Så vältrar myndigheterna över ansvaret för kommande kriser på den enskilde, även om naturligt vore att staten med sina resurser styr utvecklingen så att våra kritiska system för ex.vis kommunikation och försörjning är säkra.



Och i en lång intervju presenterad i TV-s Dokument Utifrån intervjuas en åldrad Gorbatjov och en rad andra personer med perspektiv på utvecklingen. Också där varnas för en utveckling som leder till allt större spänningar mellan länder och folk. Och det nyligen med Nobels fredspris belönade ICAN, sällar sig till de som oroas över utvecklingen. Konflikterna i mellanöstern borde vara varning nog för att stoppa galenskaperna.



Juletid är fridens högtid. Nu följer några dagar med umgänge med närstående som vi alla mår bra av. Mörkermännens spådomar får stå tillbaka för ljusare syner på framtiden.



2017.12.22

Jarl