tisdag, december 26, 2017

Julen 2017






Julen 2017, varm och snöfri här i staden på landets västra kust. Långt från den av snö vita och rena julkortsmiljö vi så ofta matas med. Tur då att den fått upplevas under många år på annan ort. Men julen är också samvaro, socialt umgänge, god mat och julmys. Så också här i vårt hem.




Med julbak och julstök klara, väntar besökarna. Barn och barnbarn, tillsammans 9 personer är snart bänkade vid bordet, och allt skall avsmakas under ett par timmar av prat och stoj. Sedan väntar den klassiska stunden med Kalle på TV, innan det blir dags att ta sig an paketen. Ett och ett skall dom öppnas av den som fått dem, det tar sin tid men vad gör väl det.

När så de timmarna gått behöver magen än en gång få sitt innan det blir dags att sen kväll bryta upp för återgång till den egna sängen. Ännu en julafton är avklarad. Juldagarna i övrigt bjuder på återträffar på annat håll. Allt i det goda gemytets tecken. Och sedan naturligtvis det ofta förekommande behovet att besöka butikerna för att  byta gåvor man kanske redan har mot något annat.



I politiken i vårt land lägger sig lugnet över verksamheterna. Också där finns behovet av vila och avkoppling. Men i det stora landet i väster polariseras situationen för var dag som går. Det är en farlig utveckling vi ser under den Trumpska administrationen.







Aldrig sedan den amerikanska konstitutionen skapades, har den varit mer hotad än den är idag enligt amerikansk expertis. Trumps behov av att styra dagordning med hjälp av sitt ständiga twittrande, har vuxit till ett verkligt och stort problem.



År 2018 kommer i det avseendet att bli ett oerhört viktigt år för USA och för världen. Med en president i världens mäktigaste militärmakt, vilken söker konfrontation ständigt, står också världsfreden på spel. Och den ryske KGB-mannen, numera statschefen Putin har genom sina insatser lyckats skapa det sönderfall i den amerikanska politiken som eftersträvats. Där kan man skåla i sin vodka vid nyår, i känslan av att man brutit nacken av den amerikanska demokratin.

Om den glädjen blir bestående, är en annan fråga utan svar.



2017.12.26

Jarl