fredag, december 15, 2017

Rasismens ansikte





En skola i Enskede, luciatid och advent, fredens och fridens tid innan jul. I en av skolans samlingssalar sitter en 17-åring och pluggar. Han är ambitiös, kommer från ett land där skolgång är en ynnest som långt ifrån alla får. Han förstår värdet av den möjlighet till nystart i livet som uppehållstillståndet han fått i vårt land innebär.



Bakom honom smyger en 16-årig elev fram. En elev som länge uppträtt aggressivt på skolan. Han är beväpnad med en stor kniv som han hugger den studerande pojken i ryggen med 7-8 gånger samtidigt som han säger sov gott, sov gott. En annan elev som försöker stoppa attentatet får skärskador i handen.



Skolans ledning var väl medveten om den angripande elevens aggressiva beteende, han hade uppträtt våldsamt mot elever tidigare. Och man får inte tala om etnicitet, som om den inte existerade. Så blundar ledarskapet alltmedan våldet eskalerar.



Nu talas om att “pojken” mått dåligt, som om det vore en förmildrande omständighet. Och med den sociala lagstiftning vi har blir “straffet” för mordet troligen mycket kort om ens något. Det talas vitt och ofta om sänkt rösträttsålder, det borde kanske talas än mer om brotts myndighetsåldern. När kriminaliteten kryper allt längre ner i åldrarna, måste också lagstiftningen följa med.



Föräldrar miste en son, vänner en kamrat och vårt land en person som kanske givet hans engagemang, kunde blivit en stor tillgång för vårt land. Och den förklädda rasismen skördade ännu ett i grunden helt oskyldigt offer.



 Något annat motiv kommer man inte finna.



2017.12.15

Jarl