torsdag, november 30, 2017

Splittrat land




                                                                                                                               



Vacker morgon denna novembers sista dag. Vindstilla och stadens ljus speglas i det stilla vattnet. Dags för en återblick på det stora landet i väster, och dess allt större problem med sin egen styrning.


Trump Regimen gör verkligen sitt yttersta för att splittra landet. Allt utom att följa sin valslogan “make America great”. Nu framträder företrädare för politik, för militär, för media dagligen med sina kritiska synpunkter på den sittande presidenten. Alla med det gemensamma budskapet att ledarskapet inte är moget det uppdrag det innebär att leda världens viktigaste demokrati.



Naturligt nog hade inte Trump kommit dit han är utan kvalificerat stöd. Det första och viktigaste att han tilläts representera det republikanska partiet i valrörelsen. I sig märkligt att ett parti tillåter en person utan förankring i partiet, och utan politisk erfarenhet att företräda dem, det är inte normalt.

Men bakom det beslutet ligger av allt att döma starka krafter inom det finansiella systemet. Med den ändring som gjordes i det amerikanska valsystemet för några år sedan, tilläts “corporate money” som finansiell källa i de amerikanska valen. Med det öppnades helt andra möjligheter för det finansiella systemet att styra valrörelserna. Med de enorma summor som på det sättet kunde sättas i valrörelsen, blev valet de vi nu ser följderna av.



Att många i det republikanska partiet nu oroar sig över utvecklingen, givet att man inte har medel att styra Trump hjälper inte. Han struntar i stort sett i det förankringsarbete som i en demokrati är normalitet och reglerad  rutin. För trump är ledarskapet det auktoritära ledarskap han kunnat tillämpa i sina företag, med varierande resultat att döma av de många konkurser, och tvivelaktiga affärer som omger hans affärsliv.



När detta skrivs rapporteras från FN-s möte om Nordkorea att USA hotar att utplåna landet. Naturligtvis mot de Ryska och kinesiska synpunkterna. Ett nordkorea som bygger sin militära makt på samarbetet med ryssar och kineser kan nog känna sig tämligen tryggt. Trump önskar sig möjligen ett krig som han tror sig lätt kunna vinna. Så har den typen av potentater resonerat återkommande genom tiderna. Resultaten har blivit årslånga blodbad och katastrofer för alla inblandade.

Men den lärdomen är kanske för kvalificerad för att förstås av Trump Administrationen.



2017.11.30

Jarl S