söndag, maj 14, 2017

Ledarskap




Morgonpromenaden denna ljumma majdag, åtföljs av ett lätt regn. Söndagsmorgonen präglas av stillhet, ingen rusning till bussarna och dagens arbete, vilket annars är fallet. I förorten har en 30-årig lärarvikarie och ungdomsledare häromdagen brutalt avrättats vid ankomsten till sin skola. Han var en av dessa som inte underkastade sig klanernas synsätt, hedersmord kallas det av polisen.

De som driver upplysning och ifrågasätter gamla seder i sin profession i skolan, riskerar nu att avrättas av de klantänkande och alternativa grupper som alltmer söker ta kontrollen över det svenska samhället. Skall man stoppa den utvecklingen måste rättssamhället återta sin självklara roll och närvaro i de förorter, där olika typer av gäng påtagit sig rätten att bestämma över vad som får sägas och göras.

Annars är det svenska landskapen som vackrast nu. Träden blommar och gräset är så ljust grönt. I parken lyser ännu vitsipporna, en del av dem med en svagt lila färg, troligen beroende på jordmån. Och i det stora landet i väster fortsätter demonstrationerna mot den ”trumpne” presidenten. Trumpen därför att han betraktar sig så missförstådd, när han bara vill väl? Till exempel när han den gångna veckan sparkade FBI-chefen Comey, därför att denne snokade i presidenten och hans medarbetares kontakter med ryska intressen. Och när den ryske utrikesministern nu kom på besök, tilläts inte amerikansk press vara närvarande i vita huset, däremot fick rysk press full tillgång till mötet. Så raffinerat fungerar nu den så kallade ”öppenheten”, i det nya USA.

Den kamp om makt och inflytande som nu pågår i USA är så intressant, eftersom den kommer att påverka världen i stort.

Vissa stater böjer sig för demagogen Trump i hopp om egna fördelar. Andra står upp för demokrati, mångfald tolerans och det öppna samhället. I det avseendet är EU en oerhört viktig länk, och det franska valets resultat en stor lättnad. I en tid av ökande spänningar är det viktigt att markera närvaro och vad som är rätt och fel, både i förorten och de internationella sammanhangen.

2017.05.14

Jarl