onsdag, maj 17, 2017

Hycklare Persson





För ett par årtionden sedan hade vi en finansminister som senare också blev statsminister. Han gjorde sig gärna mycket bred, visste precis hur allt skulle göras för att bli rätt. Facit av den självgodheten skördar nu en hel ungdomsgeneration, ett par miljoner äldre i samhället, och samhället i stort genom en det sönderfall som segregationen i samhället innebär.

Skolans roll för att bryta klassklyftor har varit grundbulten för den jämlikhetsreform som präglade vårt land i årtionden, fram till 90-talet. Skolan var statens angelägenhet och kontroll och ledning låg på den kvalificerade nivå som statlig styrning innebär. Men med Persson vid styret genomdrevs, mot de fackligas organisationernas motstånd, en kommunalisering av skolan. En av samhällets absolut viktigaste verksamheter lämnades nu till lokala personer i kommunernas fullmäktige att styra över. Det i sin tur innebar och innebär att skolan på ett helt annat sätt än tidigare miste sin status som verksamhet, och det stöd man haft i den statliga styrningen. Se denna länk. http://www.altinget.se/utbildning/artikel/molander-forstatligande-av-skolan-nodvandigt

Sönderfallet som dokumenterats på så många olika sätt, slitna skolor på grund av bristande underhåll. Njugghet när det gäller skolmaterial, återanvändning och klistrande i gamla böcker. Snålhet i synen på löner och befordran, och en ökande lärarflykt.

Som ett brev på posten kom så kraven från de välbesuttna om friskolor, en genväg till kunskap för de priviligierade var det tänkt. Segregationen fick nu riktig fart, de som hade föräldrar med ekonomi kan nu sätta sina barn i ”bra” skolor, och svarte petter-skolorna blir kvar med sina problem av minskad integration när den istället borde vara ett av huvudmålen för verksamheten. Det klassamhälle som ”folkskolan” skapades för att bryta, har nu legitimerats. Är det kosntigt då att problemen i förorterna ökar.

Begreppet utanförskapets områden skapades av liberalerna på 90-talet när man började se resultatet av den under Persson drivna politiken. Då häcklades de som vågade använda begreppet. Idag har det blivit en accepterad beteckning på de många förorter, där kännetecknen är bristande rättssäkerhet och trygghet.

Hycklare Persson går det ingen nöd på, han blev herrgårdskarl och välbetald konsult efter sin statsministerperiod. Och nu kan han också titulera sig som ordförande i energijätten Vattenfall.

2017.05.17

Jarl