måndag, maj 29, 2017

Tr(i) ump tåg




Tr(i)umptåg

Maj månads långhelg, Kristi Himmelfärdsdag och åtföljande dagar blev på landets västra kust en första stark påminnelse om sommar. Båtfolket fyllde gästhamnarna, på klippor och kajer solbadade folk, och helgen blev också för många, premiären för badandet i havets nu 17-gradiga vatten. En härlig helg i sommarskrud, med blommande träd och fågelsång.


Och ute i stora världen pågår den osannolika cirkus, vars clown och ledande figur kallas Donald (duck) Trump. Han borde passat bättre i något av Disneys nöjesetablissemang, än som landsfader i USA.

Den gångna veckan har han rest runt i världen och skapat oreda och oro, naturligt för en person vars ego säger att andras otrygghet, är hans trygghet. När Trump som i fallet med inreseförbud till USA, brännmärker ett antal länder som aldrig gjort några terrorbrott i USA, samtidigt som man belönar Saudi, då stödjer man den terrorism man anser sig vilja stoppa. Det var saudiska medborgare som förde planen vid 9/11. Saudi Arabien är den stat som mer än andra står bakom IS och andra terrororganisationer, och en stat vilken mer än andra förtrycker sina egna medborgare.

Tillbaka i Europa valde Trump att fortsätta arbetet med att ”slå sönder etablissemanget”, i det här fallet genom angreppen på Nato och EU. Nato som han i samband med valrörelsen betecknade som en föråldrad och onödig organisation, förnedrades offentligt i hans tal. Och EU kritiserades hårt för sin flyktingpolitik. Ansvar för omvärlden och dess problem, är inget som Trump anser sig vilja bära.

Nu börjar också de som fick hans verbala örfilar att reagera. Vi måste börja planera för en ny värld, utan Trump säger nu Angela Merkel. Hon är den största politiska ledaren i Europa just nu, med stor erfarenhet av ryssarna under DDR-åren, har hon också synsätt och erfarenheter som få andra. Må vi få behålla henne i denna svåra tid.

Hemma i USA twittrar Trump om sin framgångsrika resa. Framgångsrik därigenom att han matar den saudiska terrorismen med nya vapenkontrakt, samtidigt som maler ner det förtroendekapital som tidigare var självklart mellan EU och USA.

2017.05.29

Jarl