söndag, maj 07, 2017

Frankrikes val




Solig söndag morgon i landet i norr, inom kort öppnas vallokalerna i kulturlandet Frankrike. Det är dags att välja president, och här liksom tidigare i USA står valet mellan den bildade och pragmatiske politikern, och demagogen och samhällsomvandlaren. I Frankrikes fall mellan Macron och Le Pen.

Och också i det här fallet försöker nu ryska hackare, Putins stödtrupper påverka valet genom desinformation över nätet. Målet är i det här fallet att misskreditera Macron, och stödja Le Pen. Frankrike är inte USA. Frankrike är ett land med en annan, och blodig historia. Alltifrån revolutionen och bastiljens fall sent 1700-tal. Napoleonårens erövringskrig, sönderfall och vedermödor, till senare tiders krig i Europa, de som kallas de 1-a och 2.a världskrigen.
Bastiljens fall

De franska väljarna har en annan medvetenhet än de amerikanska. Kampanjen från den ryska sidan kommer troligen att få motsatt effekt än den avsedda. Stödet för Macron ökar, och därmed också stödet för EU, vår tids viktigaste fredsprojekt.

Den ryska strategin att destabilisera EU har under åratal varit påtaglig. Stödet åt reaktionära ledarskap och regimer, en av dem Le Pen, är dokumenterat. Viss framgång har man haft i att både Ungern och Polen nu har ledarskap som inte följer EU-stadgan i synen på yttrandefrihet och demokrati. Där pågår en kamp om demokratins värdegrund som kommer att bli allt intensivare i takt med att också EU-s ledarskap kräver respekt för EU-s värdegrund.

Det internationella samarbetet bygger på globalisering. Handel och ökat välstånd är det kitt på vilket fred och frihet vilar. När nationalister som Trump och Le Pen talar om stängda gränser, begränsningar i handel och samarbeten, då hotas den välståndsutveckling som präglat flertalet länder i världen under årtionden. Och i förlängningen av det också fredsarbetet.

2017.05.07

Jarl