onsdag, maj 10, 2017

Rättssamhället utmanas






Vackra maj som dom sjunger så fint om är här. Samtidigt som man klagar på kyla och snö i landet i stort, grönskar träd och gräsmattor på landets västra kust. Hit har i alla fall våren kommit, med stor försmak av sommar. På båtvarvet är det bråda dagar när alla flytetygen skall i vattnet. Och trädgårdshandlarna har sin period av köprusch, väl behövd efter vinterns vila.

Inbrott, trasig nyckelbrytare
I den stora staden möts alla dess olika krafter. De flesta konstruktiva och bra, andra dess motsats. Från delar av staden hörs klagomål över kriminalitet och klanvälde, när maktgrupper utmanar det svenska rättssystemet. Utanförskapets områden har blivit ett begrepp. Det är områden där rättssamhället har svårt att göra sig gällande.

Och från de områdena sprids också ringar av kriminalitet över också de välordnade områdena. Där klagar man i bostadsrättsområdena över återkommande inbrott, med skadegörelse på lås och egendom. Hur ”råttorna” tar sig in är ofta svårt att klarlägga. Nycklar på drift eller koder på drift. Garageportar man smiter in genom i nattens mörker när fordon kör in eller ut? Frågorna är många. Och skalskyddet förstärks genom nyare och bättre låssystem, och till stora kostnader.

Säkerhetsföretagen har högkonjunktur, på en nyligen avhållen mässa riktad till bostadsrätter, var den dominerande gruppen företag, de med lås och säkerhet på agendan.

Sverige idag, en blandning av gott och ont. Ett paradis jämfört med många andra länder, men också ett land med växtvärk orsakad av bland annat ett ökande utanförskap och dess konsekvenser.

Vi är ännu långt från de inhägnade områden som skapats som skydd för de fina stadsdelarna, som ökar i många länders storstäder. Må vi slippa den utvecklingen, Men då måste också rättssamhället klara av de prövningar som en stor tillväxt innebär. Det är vackert med ord som integration och delaktighet, men de måste ges innehåll. Och de som inte förstår rättssamhällets regler, måste plockas av den kriminella banan snabbt och resolut.

2017.05.10

Jarl