söndag, maj 21, 2017

Göteborgsvarvet



Lördag den 20.5 gick det av stapeln, ett av världens största stadslopp, det halvmaraton långa Göteborgsvarvet. 42000 löpare fullbordade loppet. 4000 funktionärer och beräknade 200.000 åskådare längs den 20 km långa banan.

Från vår balkong, ca 10 mtr från vår position, strömmade de löpande under ca 4 timmar. Från den första gruppen av elit, de tyngdlösa som nästan ljudlöst och med hög fart passerade tätt efter den inledande följebilen. Och på kajen ett 100-tal meter bort hade en av många orkestrar runt banan, riggat upp sin utrustning. Därifrån strömmar nu sång och musik med folklig och västkustlig prägel.

I tätgruppen fanns enbart mörkhyade män och kvinnor. Dessa märkliga löpare som numera sopar banorna för långa lopp som helt dominanta. Nog måste generna spela roll i de här sammanhangen. Vinnare den här gången, både manlig och kvinnlig, kom från Kenya.

Som alltid i sådana här sammanhang fanns både de väl tränade, och de som nog ångrade sitt beslut att ställa upp. Klädedräkterna varierade alltifrån det mest utspökade till det minimala, ett par gympabyxor. Vädret var det allra bästa, från morgonen soligt och fint, lagom till att loppet kom igång svalare vindar och mulet väder.

Skådespel för folket har alltid behövts, och så får väl det här loppet karaktäriseras. Men visst är det bra om det får människor att träna och hålla igång. Den största vinsten är nog trots allt, den tillfredsställelse som kommer av att ha fullbordat det man föresatt sig.

Tillbaka till den stora världen noteras att USA-s politiska mardröm fortsätter. Den specielle åklagare som skall undersöka Trump-gruppens ryska kopplingar, försöker man nu med olika dekret stoppa. Allt görs tydligen för att mörklägga det inflytande det ryska ledarskapet har över USA-s nuvarande ledarskap.

Och i rapporteringen från Donald Trumps besök i Saudi Arabien, noteras att medan de saudiska kvinnorna är underkastade krav på slöja i möten med män, sitter presidenthustrun Trump helt obeslöjad. Och samtidigt som Trump beväpnar Saudi med nya vapen i mångmiljardklassen i dollar, blundar han för att det var Saudiska ”piloter” som flög planen in i tornen i New York 9–11.

Om något präglar Trump-administrationen, så är det gränslös karaktärslöshet.

2017.05.21

Jarl