onsdag, maj 24, 2017

Vårhelg 2017




Ett strilande regn hälsar dagen välkommen. Det hade inte SMHI räknat med, i vår uppkopplade värld finns ju väderprognoserna ständigt i mobilen. Innan dagen är till ända skall vi ha ätit en god lunch med vänner nere i Onsala. Och vårens långhelg, Kristi Himmelfärdsdag med klämdag och allt, står ju för dörren.

För många är det här den första riktiga vårhelgen. Båtfolket åker ut i skärgården med nyligen sjösatta båtar. Sommarstugefolket fyller stugorna runt kust och sjöar, och koloniträdgårdarna sjuder av aktiviteter. Det är en fin tid på året, fin och aktiv.

Och ute i stora världen ökar osäkerheterna. Den amerikanske presidenten ifrågasätts alltmer, både på hemmaplan och internationellt. Det blir allt tydligare att han inte har de förkunskaper som förknippas med den position han nu fått. Ingreppen i det amerikanska rättsystemet ställer allt större frågor på hans lämplighet. Den ryska kopplingen mellan Trump-lägret och Kreml blir allt mer tydliggjord. Och den budget som nu föreläggs USA-s befolkning, kommer att slå mycket hårt mot de resurssvagaste i landet, den grupp som i stor utsträckning var hans väljarbas.


Och internationellt sprider han sina övergripande dogmer, utan att det stör. Saudiarabien, det i många avseenden mest auktoritära landet i världen uppmuntras med köp av sofistikerade vapen för 100 miljarder dollar. Samma Saudi som är IS största sponsor och djupt involverad i konflikten i Jemen. En konflikt som har förutsättningar att bli nästa stora flyktgenerator om den inte bromsas.

Väl kommen till Israel meddelar ha i sitt ankomsttal att han nu har kommit ”från mellanöstern”. Uppenbarligen så lite bevandrad i sin geografi, att han inte förstår att han fortfarande befinner sig i samma region. I Trump ser den israeliska ledningen en given vän. Men det är en vän med allt svagare stöd i både politiken och USA-s institutioner. Sparkandet av FBI- chefen Comey, kan mycket väl bli en ”turning point”, när det gäller Trump-administrationens framtid.

2017.05.24

Jarl