söndag, oktober 30, 2016

Who´s pulling the strings



Vem drar i trådarna, och med vilka motiv. Frågan är nu högaktuell efter att FBI-chefen James Comey, till synes självsvåldigt gjort sig till en väsentlig del i den amerikanska presidentvalsrörelsens absoluta slutfas. Som före detta vice justitieminister i den republikanska regeringen under George W Bush, och hängiven republikan, väljer han nu att svärta ner sitt opolitiska ämbete i FBI, med att ta politiskt parti för den ena parten, Donald Trump i valrörelsen.

För det får han svidande kritik från de egna leden av juridisk expertis. Han gjorde det trots avrådan från den nuvarande regeringens justitieminister. Det var ingen oöverlagd åtgärd, det var en väl tidssatt aktion, med syftet att jämföra Hillary Clinton med den på sin tid avsatte Richard Nixon. Ett motdrag till det stöd som Hillary Clinton nu får av den avgående presidenten Obama och hans fru Melanie.

Den kamp om makten vi nu ser i USA, saknar motstycke i landets historia. Den bådar inte gott, och kommer att bli svår att hantera för kommande administration. Comeys aktion kan lätt ses som en isolerad företeelse, men så fungerar inte politiken. Det var en väl överlagd åtgärd, med stöd av den mer militanta del av republikanerna som stödjer Trump. Comey måste inse att hans dagar i tjänsten som ledare för FBI är räknade, om Clinton blir president. Å andra sidan är han ett givet ministerämne i en Trump-ministär.

Så ser cynismen ut i den amerikanska valrörelsens slutskede. Ett val som också kommer att ha fundamental betydelse för europas säkerhet. Med Trump i ledningen i USA, kommer Nato att nedmonteras, det har han tydligt gjort klart. Och med en samtidig vurm för Vladimir Putins ledarskap, så ser vi från europeisk horisont en framtid där hotet från öster ökar samtidigt som stödet från USA försvinner.

De som drar i trådarna i det här valet, spelar också med världsfreden som insats.

2016.10.30
Jarl