torsdag, oktober 20, 2016

Samhällsomstörtare



Nattens (20.10) sista och tredje debatt mellan de två presidentkandidaterna inför USA-s val av ledarskap, blev också den en tydlig markering av de båda kandidaternas synsätt i olika frågor. Å ena sidan Hillary Clinton, med en fast förankring i det amerikanska demokratiska systemet, och respekt för dess legitimitet. Å andra sidan Donald Trump som ser ledarskapet som en förlängning av det ledarskap han skapat i sina omstridda företag.

Det blir också där en tydlig vattendelare mellan respekten för demokratin i Clintons fall, och en samhällsomstörtande attityd i Trumps fall. Trump talar i jag-form, han skall bygga murar och få ett stopp på kriminaliteten Han kommer inte att godkänna valresultatet eftersom det bygger på att massmedia förföljer honom. Samma massmedia som lyft upp honom på den plattform han nu fått.

Analyserna i amerikansk press pekar entydigt mot att Clinton genom att behålla sitt lugn och vara skärpt i sina svar i debatten, framstod långt mer statsmannamässig än Trump med sina svepande angrepp och sin sluggerstil. Men kvar efter den här holmgången kan vi få ett alltmer splittrat land vilket inte bådar gott för framtiden.

Det republikanska partiet gjorde landet, världen och demokratin en stor otjänst när man tillät en i politisk mening helt oskolad person som Donald Trump kandidera till presidentämbetet. Nattens debatt lämnade en stark eftersmak av obehag, en känsla av att den amerikanska demokratin slutligen lyfts upp och ifrågasatts på ett sätt man trodde var omöjlig. Men i sin desperata kamp för att få makten drar sig Trump inte för några utspel.

I så måtto är han en revolutionär eller samhällsomstörtare in spe. Något som nu de amerikanska väljarna har att ta ställning till.