onsdag, oktober 26, 2016

Fading dream



Den amerikanska drömmen, är den numera en alltmer flyende och försvunnen dröm? Med anledning av presidentvalet i den demokratiska världens under årtionden starkaste och viktigaste land, riktas alltmer av uppmärksamhet mot den märkliga valrörelsen. En valrörelse som kommit att handla mer om kandidaternas vandel, än om deras program för att föra den amerikanska drömmen framåt.

Bland alla de media som granskat USA, gjorde även tidskriften Aktiespararen ett temanummer i oktober, med fokus på den ekonomiska utvecklingen i USA. Man konstaterar där att 0,1% av den amerikanska befolkningen äger lika mycket som 90% av de övriga? Gapet mellan rik och fattig är större än någonsin. Den amerikanska medelklassen minskar samtidigt som de rika blir rikare, och gruppen fattiga ökar. Den amerikanska drömmen, som varit en vägledare för generationer, blir allt svårare att förverkliga.

I Svt visas dokumentärprogrammet “Från Clinton till Clinton”, som visar på utvecklingen under åren från Bill Clintons valkampanj 1992, till dagens läge. Också där speglas ett USA som brottas med ökande klyftor, ökad misstro när det gäller förverkligandet av den amerikanska drömmen. Och i det ljuset skall också valkampanjen ses.

När nu i dag (26.10) också Colin Powell, en av de absolut ledande republikanske personligheterna går ut med budskapet att han inte kan stödja Donald Trump, så är det bara en av ett stort antal personligheter som med sina namn direkt eller indirekt stödjer demokraten Hillary Clinton. Samtidigt ger det Donald Trump ytterligare argument för att kampen om presidentskapet den här gången går som en kamp mellan folket och etablissemanget Mellan de som skott sig på makten, och folket som förlorare.

I så måtto är kampen om presidentskapet den här gången något helt annat än en normal valkamp. Det handlar om oerhört mycket mer, politikens trovärdighet är realiteten i fokus. Någonstand går också gränsen för hur stora skillnader i samhället som ett folk kan absorbera och bära, i vart fall i ett demokratiskt samhälle.

USA-s ledarskap, oavsett om det heter Trump eller Clinton efter den 8 november, måste sätta folket i fokus för sitt beslutsfattande i långt högre grad än tidigare. Annars kommer nog landet att implodera av inre spänningar. Obamas 8 år, blockerade av republikanernas motstånd mot reformer, har skapat grunden för den oro som nu präglar valet. Och indirekt nu också skakar hela det amerikanska samhället.

2016.10.26
Jarl S