söndag, oktober 16, 2016

Höst 2016



Himlen är mulen och temperaturen speglar höst. Den vackra årstiden med sina otroliga färger. Men också mörker och en tilltagande kyla. På varvets upptagningsplats är det full fart med båtupptagningarna. Sommarens flytande nöjen skall nu få sin vila, och draperas med presenningar för att skydda mot vädrets alla nycker.

Också i omvärlden är det höst, i betydelsen att relationerna mellan länder och partier är mer än frostiga. I Syrien fortsätter blodbadet och slakten på varje antydan till demokrati. Den utvecklingen kommer inte att båda gott på sikt. Ryssland skramlar med sina vapen, upprustningen pågår för fullt. Och man försöker intala det egna folket att västvärlden vänt sina vapen mot Ryssland. Desinformationen är lätt att sprida i ett land som för länge sedan mist demokratisk frihet, och frihet för media att framföra alternativa synsätt.

Nu börjar också de västliga demokratierna inse att hotet mot demokratin från öster är en realitet. En ständigt pågående propaganda med syftet att underminera de västliga demokratierna, genom bland annat stöd till grupper och partier i olika länder vars uppgift det är att underblåsa motsättningar, och ifrågasätta de demokratiska system som växte fram efter 2-a världskriget.

Och i USA får fortfarande Trump rubrikerna efter sina ständigt pågående angrepp på Hillary Clinton och de som stödjer henne. En genomgång av Washington Post och New York Times innan detta skrivs visar tydligt hur Trump genom sina utspel på nyhetsplats dominerar den mediala scenen. Syftet är enkelt och tydligt, att genom en massiv medverkan framstå som den starkaste av kandidaterna i presidentvalet. Den stora massan av väljare, läser inte ledarsidorna där kritiken mot Trump bärs fram. Hillary Clinton kommer inte att vinna presidentvalet utan mycket stort stöd utifrån.
Michelle och döttrarna Obama

Michelle Obamas mycket starka tal i New Hampshire, där hon med stor auktoritet och inlevelse angriper Trumps kvinnosyn är ett sådant indirekt stöd. När också Barack Obama går till angrepp mot Trump, och ifrågasätter hans demokratisyn är också det en både relevant och viktig synpunkt inför valet av president.

Nog är det märkligt, att den fria världens främste symbol, USA, nu riskerar att implodera av de motsättningar som piskats upp av Trump, och fått gratis spridning av den mediala världens nyhetshunger.
Mönstret går igen också i vårt land, utan medias medverkan, hade SD inte varit ett riksdagsparti.
2016.10.16
Jarl