torsdag, oktober 13, 2016

Vi eller Jag



Debatter kan vara riktigt lärorika föreställningar om man bara analyserar och lyssnar. Inte minst gäller det synen på den egna rollen, och därmed också i förlängningen synen på demokratin som samlevnadsform. I USA är nu den frågan helt polariserad efter de inledande två debatterna mellan Trump och Clinton.
Trump talar på i jagform, när han blir president skall han tillsätta en åklagare som ser till att Clinton hamnar bakom lås och bom för sina raderade e-mail. Så demonstrerar han sin syn på rättsskipning, inte olik den som tillämpas av gatans parlament och maffian.
Clinton försöker hålla sig till politiken, men kan inte heller hon bli personlig, i det att hon likt många andra, tydligt påpekar att Trump inte har de egenskaper som krävs av USA-s president.
Och nu har också media vaknat upp, och börjat syna sin roll i hela valkarusellen. Hur man låtit Trumps “galenskaper” bli förstasidesstoff just genom att de varit spektakulära och utmanande. De har sålt massor av lösnummer i medias olika kanaler. Och för Trump har det varit helt avgörande när det gällt att eliminera sina konkurrenter om nomineringen inför presidentvalet.
Nu står man där med en person, uppblåst av den mediala världen, som på allvar skulle kunna bli president i världens viktigaste demokrati. Men en person som sätter jaget långt före vi-andan i sin syn på ledarskap, så måste man tolka alla hans påståenden och infall. Vem tror egentligen att man på allvar skall bygga en “Berlinmur” mellan Mexico och USA, och hur kan någon tro att Mexico skulle betala den?

I Trumps föreställningsvärld blir kärnvapnet bara ett vapen vilket som helst. Varför har vi vapnet om vi inte använder det, är hans återkommande kommentar. Så talar den som hyser ett totalt förakt för människovärdet, och en mycket lättsinnig syn på begreppen krig och fred.

Att Trump dessutom verkar vara mer vän med det ryska systemet än den amerikanska demokratin talar också sitt tydliga språk. Nu har arbetet med att avslöja personen bakom masken Donald Trump startat på allvar. Det är inte en dag för tidigt, samtidigt är det i sig märkligt att granskningen av fenomenet Trump och hans många galenskaper inte avslöjats tidigare.
2016.10.13
Jarl