torsdag, november 03, 2016

Förskingrat arv



Från att vara kronjuvel i den statliga företagsgruppen, till att bli ett förlustföretag. Från en kassako som levererade miljardinkomster till medborgarnas välfärd, till att bli ett problemföretag, på i stort sett alla områden, det är en trist utveckling för anrika Vattenfall.

Allt började med den hybris som skapades runt EU-inträdet. Sverige skulle bli en stor och viktig spelare i det europeiska samarbetet. Våra tillgångar skulle bli en del av europas tillgångar. Och som det snälla folket i nord låt vi oss plundras.

Samtidigt som kolet skulle utfasas som energikälla i Europa av miljöskäl, köpte Vattenfall brunkolsanläggningar för mångmiljardbelopp. Anläggningar man nu försöker bli av med efter stora avskrivningar.

Man köpte upp det holländska gasföretaget Nuon, en svindyr affär som också blivit en våldsam förlustkälla, och tung börda att bära. Och den kassako som Vattenfall en gång var är nu i stort ett plundrat skal, som kämpar för sin överlevnad och inte förmår ge ägarna/medborgarna någon avkastning till välfärdsarbetet.

Vägen till allt detta har det politiska ledarskapet störst ansvar för. Det är där ägardirektiven skrivs, och därmed inriktningen för företaget. Den förre näringslivsministern Maud Olofsson är i det sammanhanget Vattenfalls baneman no 1, som drivande i den process som ledde till Nuon-affären, och också engagemanget i vindkraften.

Vattenfalls dilemma blir på så sätt också folkets dilemma. En utomordentligt väl fungerande energimix av vattenkraft och kärnkraft, helt koldioxidfri, förvandlas nu allt mer till ett gungfly av osäkerhet och kostnader i takt med att den olönsamma vindkraften subventioneras, och kärnkraft och vattenkraft skattebeläggs allt mer.

Arvet från de kloka politiker som byggde energimixen för årtionden sedan, skrotas nu bit för bit av i grunden okunniga lekmän och kvinnor, som kallar sig politiker. Vi får vad vi förtjänar, och i takt med nedmonteringen av välfärden som blir resultat av detta, kommer också legitimitet och sammanhållning i samhället i stort att urholkas.

Partier som SD har sin grogrund i det missnöje som etablerade partier skapat. På så sätt undergräver den demokratiska rörelsen sin egen legitimitet, och bäddar för helt andra ledarskap.

2016.11.03
Jarl