söndag, juli 03, 2016

I sommartid



Söndag morgon och en nära anhörig har sin födelsedag. Det finns alla skäl i världen att ta de chanser till en glädjestund, i vår annars så problemorienterade tid. Eller är det bara så att media rapporterar det som är omskakande, men mera sällan det som är upplyftande? Den frågan har väl sitt, för var och en givna svar beroende på vad man väljer att läsa. De stora rubrikerna styr oss i många avseenden.

När den har dagen går mot sitt slut vet vi om lilleputtlandet Islands fotbollslag, lyckats slå värdlandet Frankrikes i EM-s kvartsfinaler. Där kan man verkligen tala om Davids kamp mot Goliat, men så var ju fallet också i Englandsmatchen som islänningarna vann.
Sommarfest

I England går nu demonstrationerna fram och tillbaka som en protest mot Englands utträde ur EU. Och Brexit-generalen Boris Jonsson har valt att inte ställa upp som ledare för den regering som skall ta ansvar för landet efter Brexit. Så demonstreras populismen i sin nakenhet. Det går bra att driva opposition, en helt annan sak att ta ansvar för resultatet av kampanjandet. England går en skakig framtid tillmötes, samtidigt som börskurserna i vårt land indikerar att man inte oroar sig för vår del.

Vid halvårsskiftet träder en rad nya lagar i kraft, lagar som är inriktade på ingripandet mot gängvåld och klanstrider. Strider som gjort många av våra förorter mer eller mindre laglösa, och där polis och andra myndighetspersoner återkommande utsätts för stenkastning och andra hot under sin yrkesutövning. Den nya lagstftningen skall ge polis och myndigheter större möjligheter att slå och döma mot grupp i olika fall istället för den låsning till person som gjort att tidigare lagstiftning inte fungerade.

Den brist på konsekvenser för ex.vis sexuellt våld som förekommer, gör tillvaron allt svårare för i första hand flickor och unga kvinnor. Här krävs stora insatser och ökade straffsatser för att stävja utvecklingen. Den hederskultur och det klantänkande som präglar delar av vårt nya samhälle, kolliderar på många sätt mot traditionell västerländsk lagstiftning. Om de friheter vi skapat genom den lagstiftningen skall kunna försvaras, kan man inte blunda för det övervåld som tenderar att göra samhället till laglöst land.

2016.07.03
Jarl