torsdag, juli 21, 2016

Historien upprepar sig



“Historien upprepar sig”, är ett uttryck som brukar användas ibland och med rätta. Winston Churchill beskriver i sina prisade memoarer från första världskriget, utvecklingen åren innan det stora kriget bröt ut. Hur fred och frihet och framgång, gradvis bröts ner och utvecklades till den då största katastrofen i mänsklig historia.

De beskrivningarna har sina likheter i vår tid. Det är 70 år sedan 2-a världskriget avslutades. Ett par generationer har tillkommit under den tiden, de flesta har växt upp i en värld av fred utveckling och relativ frihet. Demokratin växte sig stark årtiondena efter kriget, men utmanas nu åter av krafter vars agenda bygger på våld och ofrihet.

Det Syriska exemplet håller nu på att slå rot också i Turkiet. Envåldshärskaren Al-Assad i Syrien har sin motsvarighet i Turkiets Erdogan. Turkiets snart enväldige härskare fick sin anledning att gripa den absoluta makten, genom den misslyckade militärkuppen, en kupp han med sin säkerhetsorganisation naturligtvis kände till, och vars konterattack var väl planerad och tidssatt.

Nu skall 10-tusentals människor, med eller utan inblandning i kuppen berövas sina livsförutsättningar, akademiker, lärare, intellektuella, alla de som på något vis kan tros hysa kritik mot den maktgalna hjärnan. Och det lättledda folket jublar, som det har jublat historiskt på åt tidigare starka ledare med namn som Mussolini, Hitler och Stalin., Ledare vars mål varit envälde och vars medel har varit våldet. Erdogan har nu visat sitt rätta ansikte, och Europa kan se fram emot ännu en flyktvåg.

För vad är alternativet för den som brännmärkts, berövats sina försörjningsmöjligheter och därmed också sina livsförutsättningar? Europa och västvärlden står inför ännu en prövning av monumentalt slag, nämligen den att med mycket tydlig röst och dess medel, visa Erdogan och hans anhang att den utveckling som vi ser nu måste stoppas. Alternaivet, att Turkiet blir ett nytt Syrien är ingen omöjlighet. Och den utvecklingen förskräcker.
2016.07.21
Jarl