söndag, juli 10, 2016

Almedalen nu och då



Så är då årets Almedalsvecka över. De politiska partierna och den omfattande svansen av organisationer runt dessa har fått sitt årliga forum. Åter har talen hållits, och budskapen till folket/väljarna kommunicerats. Så också vid samma tilldragelse för ett år sedan.

Då talade landets statsminister med emfas om värnet av Asylrätten och om öppna gränser. Ett år senare är de värdena reducerade till något som mer liknar “Festung Scweden”, med sina stängda gränser. De moderata inslaget är inte sämre, nu ökas trycket på egenförsörjning för de som kommit hit i rasande takt, åtminstone från talarstolarna. Nu arbetas hårt från de stora partierna S och M för att återta de väljare som valt Sverigedemokraterna till sitt parti.
Förklädd Sverigedemokrat??

Efter valet 2014 fortsatte SD-s segertåg i opinionen. I vissa mätningar var man för ett drygt halvår sedan på väg att nå samma nivå som de två stora, M och S. Och väljarflykten gick från de gamla till det nya partiet. För att stoppa det flödet offrades alla tidigare principer och uttalade synpunkter. Plötsligt började M och S använda precis den retorik som fått SD att på bara få år bli landets tredje största parti, och hota de stora. Almedalen 2015 och 2016 visar mer än något annat på vad som skett i partierna. Visst har omsvängningen gjort att väljartappet till SD ser ut att ha stoppats. Men mer intressant blir att se vad som händer på längre sikt. Kan man överge centrala synsätt i sitt politiska arbete hur som helst, och inta motsatta positioner, utan att det straffar trovärdigheten?

Den fortsatta utvecklingen blir intressant att följa. SD har av allt att döma blivit en vägvisare för de två stora M och S i synen på flykting/invandringspolitiken. Ett nyktert analyserande folk kan mycket väl svänga över till att belöna vägvisaren hellre än följaren. Och därmed gynna SD. Och hur länge skall väljarna tåla en politisk beskrivning av SD, som bygger på misstänkliggöranden och förtal samtidigt som man intar snarlika positioner själva.

Utvecklingen blir intressant att följa, förr eller senare måste kanske det politiska systemetm förstå att den miljon som troligen är SD-s väljarbas i dagsläget, knappast alla eller ens de flesta nazister. För övrigt har inget av de stora partierna rent mjöl i påsen om man ser till samarbetet med olika diktatoriska regimer.

2016.07.10
Jarl