lördag, april 30, 2016

Utan invandring stannar Sverige



Valborgsmässoafton en kylig morgon när detta skrivs. Var tid har sina debatter, vissa viktigare än andra. I vår tid är den folkvandring som krigstillstånden i delar av världen skapat, den viktigaste debattpunkten i vårt land enligt vissa undersökningar.
Dessvärre har den debatten i hög grad präglats av undergångscenarior, en övervikt också från regeringens sida att se svårigheterna i högre grad än möjligheterna. Klok politik bygger på att förstå varifrån vi kommer, våra historiska perspektiv, och att mot den bakgrunden besluta om framtiden.

Ur de synsätten är boken “Utan invandring stannar Sverige”, en bok som alla som har en uppfattning, eller vill skapa sig en uppfattning i frågan, borde läsa. Den ger utan egentliga pekpinnar den historiska bakgrund vi behöver för att förhålla oss till nutiden. Att boken generellt fått mycket goda vitsord är också ett bevis för dess värde.

Boken är skriven av en person, professor Jesper Strömbäck, med omfattande både lokala och globala nätverk. Han har också haft viktiga positioner i politisk mening, bland annat som huvudsekreterare i den förra regeringens framtidskommission (2013-2014).

Boken är skriven på ett mycket lättfattligt språk, och det är med en känsla av ökad kunskap man läser varje enskilt kapitel. Här behandlas immigrationen till vårt land under de senaste århundradena och fram till vår tid. Den bild som då visar sig, är den bild av svensk mångfald, svensk välfärd och demokrati, som blivit resultatet och som vi så ofta berömmer oss av.

I boken visas också upp värdet av allt det arbete, all den kunskap som också kommit till vårt land, och därigenom bidragit mycket till näringslivets och samhällets ekonomiska utveckling.
Men i sammanhanget finns också kritik mot den byråkratisering av integrationen som borde vara långt mer individanpassad och snabb.

Visst finns det inslag av kulturkrockar och personer som givet sina gamla traditioner inte vill anpassa sig till det svenska samhället. Det problemet måste hanteras av våra rättsvårdande myndigheter. Den som inte vill följa svensk lag, skall på ett tydligt sätt mötas av dess följder. Den svenska modellen som lockat människor till vårt land, får inte korrumperas av en slapp syn på övergrepp från samhällets sida, och försök att bygga parallella samhällsstrukturer av teokratiska och fundamentalistiska krafter.

2016.04.30
Jarl

Inga kommentarer: