onsdag, april 06, 2016

Vår tids frälse



Den senaste tidens avslöjanden om oerhörda belopp som undanhålls beskattning via brevlådeföretag organiserade av banker och finansinstitut i olika delar av världen, är troligen det största hotet mot välfärden i global mening, och därmed också mot fred och frihet.


Där klyftorna ökar i samhället, där ökar också spänningarna mellan de som har, och de som inte har. Den till antalet dominerande gruppen människor kan inte bära alla bördor, om den grupp som äger och behärskar tillgångarna i samhället smiter undan. Ur den utvecklingen byggs kaos, ofred och folkvandringar.
Syrien idag är ett givet exempel på den utvecklingen. Det var en omfattande och växande korruption samt ropen på bröd och demokrati som startade oron i landet. Och fick till svar fängslanden och våld från de politiska etablissemang som startade våldsutvecklingen. Resultatet ser vi idag.
Den folkvandring vi nu också ser från andra länder i Afrika och delar av Asien har samma grund. Av korruption urholkade samhällsfunktioner, klanvälden och sönderfallande demokratier som en följd av skattefusk och raserade välfärdsinstitutioner.


Fakta: Rika i världen
Över 35 procent av världens förmögenheter är samlade i Nordamerika.
Här bor också nästan hälften av världens 33,7 miljoner dollarmiljonärer.
Drygt 1 procent bor i Sverige.
2015 fanns 123 800 personer i världen som ägde mer än 50 miljoner dollar, över 410 miljoner kronor.
Av dem bor 1 400 i Sverige.
Källa: Global Wealth Report, Credit Suisse



Vår tids frälse är det största hotet mot den globala freden, och den direkta orsaken till den utveckling vi nu ser med ökade flyktingströmmar från områden som borde kunna bära sina befolkningar givet sina resurser.
Det finns ingen viktigare uppgift för internationellt politiskt arbete idag, än att få stopp på den skatteflykt som de nu avslöjade dokumenten från Panama är exempel på. De är bara fragment av verkligheten. I realiteten menar expertisen att det finns 10.000-tals motsvarande exempel på undangömda tillgångar.



2016.04.06
Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Och i Sverige, de alltfler fullständigt absurda förslag från den svenska regeringen och oppositionspartierna, får en att undra över den svenska mentala hälsan. Här, bara ett urval av dessa tokdårars förslag. Man förstår att utländska observatörer avskriver Sverige som ”failed state” – ett förlorat samhälle.

Våra politiska företrädare har, föreslagit att vi ska införa månggifte, tillåta incest och nekrofili. (Annie Lööf) Vår svenska nationalsång ska skrivas om med mindre nationalistiskt budskap. Svenska fanans kors ifrågasätts. Kyrkor ska omvandlas till moskéer. Vi ska införa muslimska helgdagar i vår almanacka. Vi ska acceptera sharialagar i Sverige. Vi får inte kritisera islam. (Ärkebiskop Antje Jackelen) Kvotering istället för lämplighet ska gälla på alla områden. Arabiska är nu näst största språk i Sverige – TV-nyheterna ska därför förses med arabisk översättning.

Äldre svenskar ska jagas från sina hem för att ge plats åt flyktingar. Äldreboenden byggs om till flyktingförläggningar för sk. ensamkommande barn. Som enbart genom att påstå att deras föräldrar är döda får mycket generösa extra underhållsbidrag. Något som vanliga svenska pensionären bara kan drömma om. Örnsköldsvik kommun bygger nu ett lyx-boende för s k ensamkommande barn, 16,6 miljoner kr. Skolan ska anpassas till analfabeter utan det svenska språket. Höglandskolans högstadieelever skall flyttas till den gamla, så förhatliga Platåskolan för att användas som integrations-material för att lösa problematiken med invandrarbarnen vid Sörliden. V-partiet styr idag Bildningsnämnden, trots bara 2 mandat i fullmäktige. Alla brott med invandraranknytning ska hemlighållas med särskild kod,291, hos polisen. Statsavlönad expertis försäkrar att Sverige är tryggare än någonsin. Internationell statistik som visar att vi har flest våldtäkter m.m. i världen förnekas kategoriskt.

Mångkultursamhällets skyddade förespråkare lever som om varje dag var första april. Regeringens samordnare mot terrorism Mona Sahlin – med 62,300 skattekronor i lön för sin halvtidstjänst som myndighetschef för ett omfattande kansli av ”terroristbekämpare” – kallar oss vanliga svenska skattebetalare för rasister, nazister och fega svin när folket demonstrerar mot regeringens politik.

April, april – jag kan lura dig vart jag vill… Men för oss andra återstår årets alla övriga dagars verkliga ilska och elände med allt mer försämrade levnadsvillkor.