måndag, augusti 31, 2015

Kampen om ordet



I alla auktoritära och maktstyrda samhällen finns en vurm för att ha kontroll över den information medborgarna får del av. Det kan uttryckas i en direkt kontroll över media i likhet med utvecklingen i Ryssland efter Putins och hans KGB kollegors övertagande av makten där. Det kan också göras mer subtilt genom ekonomiska och politiska påtryckningar, vanliga i demokratier. Också i vårt land finns den tendensen, åsikter som anses störa den etablerade ordningen släpps inte fram i etablerade media, vilket i sig skapar missnöje och föder nya kanaler för information via sociala medier och internet.

Utvecklingen på det här området kan exemplifieras på många sätt, alltifrån det lilla partiet som under den senaste valperioden i den lilla kommunen i norr ömsom förtalades eller tigdes ihjäl i lokaltidningen inför valet 2014. Och därmed också förlorade sina 2 mandat och försvann ur fullmäktige, till utvecklingen i Egypten där nyligen ett antal journalister fått långa fängelsestraff för sin rapportering av utvecklingen i landet.

Boris Nemtsov, tidigare rysk minister i den korta demokratiska perioden, mördad av Putinregimen 2015.
Internet har i det sammanhanget blivit en räddningsplanka för de som söker andra synpunkter än de ”legitima”. Och internet har också kommit att bli en nagel i ögat för de som å ena sidan hävdar åsikt-och yttrandefrihetens lov, å andra sidan genom sitt agerande strävar efter att begränsar den.

Den snart gångna sommaren har i vårt land kännetecknats av en ökande klyfta, och kamp mellan etablerade media och dess kopplingar till det politiska systemet, och de alternativa media, ofta med basen på sociala medier, som lyfter fram alternativ och kompletterande information i olika avseenden.

Att hålla samman ett samhälle bygger på en grund av lika värden, ju mer sönderfallande de värdena blir, desto större blir instabiliteten. Den utvecklingen brottas nu allt fler demokratier med, och utvecklingen kan man bara sia om. Den syriska utvecklingen visar tydligt på vad som kan ske när sönderfallet får gå alltför långt. En regim som håller sig kvar med vapenmakt och stöd av vissa stormakter. Men utan egentlig kontroll av sitt territorium. Och mängder av miliser som gör livet omöjligt att leva, och en nästintill total kollaps i de rättsliga systemen.

När kampen om ordet blir en kamp med vapen i hand då har ordet sedan länge förlorat. Då skapas de flyktvågor vi nu ser i TV dagligen och stundligen. Och i det blir vi alla på ett eller annat sätt delaktiga. Svallvågorna i medial mening har nått vårt land.

2015.08.31

Jarl

Inga kommentarer: