måndag, augusti 10, 2015

Tid för eftertanke



Den gångna helgen har bjudit på ett möte av det mer ovanliga slaget. Vi var ett 40-tal vänner och anhöriga som slöt upp vid firandet av Gretas 100-ade födelsedag i den vackra sommarstaden och kulturstaden Helsingborg. Jubilaren själv fanns med under de dryga två timmar vi samlades, samtalade och mindes. Släktmöten av det slaget kan ibland bli alltför bakåtblickande, och även om det var så också i det här fallet, var stämningen positiv och god.

Och nog är det mycket som händer under ett 100-årigt liv. När hon föddes rasade 1-a värdskriget. Som vuxen fick hon del av 2-a världskrigets fasor. Som verksam i vården under hela sitt yrkesliv, har hon också sett mycket av livets skuggsidor. Men kanske också med hjälp av sin positiva övertygelse och tro, gett tröst och lindring åt många.

Nu har vitaliteten avtagit, den en gång urstarka kroppen lyder inte så lätt, men det var med intelligenta och nyfikna ögon hon hälsade oss alla, och tackade för uppmärksamheten. Och de tre barnen, varav två läkare i pensionsåldern har följt i det yrkesmässiga skrået.

I landet i norr har debatten om vart vi är på väg präglat de senaste veckorna. Det är en angelägen och viktig debatt. Inte minst är det viktigt att lyssna till de unga kvinnor med invandrarbakgrund som hörs i debatten. Där handlar det mycket om frihet eller förtryck. Skall vårt land dras in i en spiral där olika lagar och sedvänjor tillåts vrida utvecklingen i olika riktning beroende på etnicitet, ursprung och boendeort? Eller skall vi värna om den frihet från förtryck som präglat vårt land, och som är en av de drivkrafter som får så många att vilja komma hit?

Om samhällets rättsvårdande myndigheter inte förmår eller vill ta den utmaningen på allvar, då kommer vårt land att ställas inför stora prövningar. Vi behöver i vårt land lika lite som på 30-talet  ett parti för ”det renrasiga tänket", som ett parti som i grunden har sharia-synsätt som sin måttstock. Risken är uppenbar att det ena kommer at föda det andra. SD-s tillväxt kommer att föda motkrafter och motsättningar vi inte vill se i vårt samhälle.

2015.08.10

Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

När pöbeln river ner SD:s T-banereklam med kritik mot den svenska invandringspolitiken och det ökande tiggeriet går svensk vänsterungdom till attack mot demokratin. Tyvärr verkar pöbelfasonerna vinna över det demokratiska samhället när SL inte vågar ersätta vandaliserade reklambudskap. Våldet har nu vunnit över rätten till det fria ordet. Detta om något är fascistiskt och påminner skrämmande om nazitidens statsstödda gatuparlament och obildade brunskjorteslödder.

Med sorg ser vi dessa vilseledda ungdomar som med raseri trotsar polisen och river ner reklamen. Och, vem låter oberoende Sveriges Television kommentera detta? Jo, Henrik Arnstad! Denne totalt ansvarslöse våldshetsare. Han griper tillfället och förklarar att detta är exakt vad som föregick Hitlers judeförföljelse och utrotningsvansinne. Det är en grov historisk lögn att som Arnstad påstå detta. En lögn som på sikt hotar hela det svenska samhällets stabilitet och de demokratiska värden som vi väl – trots Decemberöverenskommelsen – ännu hyllar? Av propagandaminister Goebbels har han tydligen lärt att om en osanning upprepas tillräckligt ofta blir den sanning. Och hans enögda enfald eldar förstås historielös och okunnig svensk ungdom.

Och det blir klart problematiskt när en uppenbart manipulerande person får så stort inflytande att han används som sanningsvittne av landets statsminister Stefan Löfvén. Att han i TV och press får framföra sina galna teorier säger lika mycket om dagens mediasverige som om hans egen psykologiska status. Det säger också en del om statsministerns kunskap om världshistorien. Den bristen har ju regeringen via den s.k. "vice statsministern" redan tidigare tydligt demonstrerat.

Nazismen och fascismen är tack och lov mer eller mindre utdöda sedan över 70 år. Några av de få som håller dem vid liv är Henrik Arnstad. Och en partiledare i Örnsköldsvik, som vid ett kommunfullmäktige jämförde ett S-märkt kommunalråd med Hitler.Med känt, mindre lyckat resultat. Huvudstupa ut ur fullmäktige åkte partiledaren och dennes parti vid valet 2014.

Samtidigt pågår ett ohyggligt tredje världskrig som vi dagligen ser i direktsändning på TV-skärmen. Men det är inte fascism och nazism som startat detta krig mot demokratin och mänskligheten. Det är inte nynazism som ligger bakom dagens ofattbara grymheter i form av obarmhärtiga krig mot civilbefolkningar, samvetslös förföljelse av religiöst ”otrogna”, groteska massavrättningar, sanslös förstörelse av kulturarv, kidnappningar av skolflickor, sprängning av kyrkor, terrordåd i hela världen, enorma flyktingströmmar och ett sanktionerat och hyllat våld mot demokrati, religionsfrihet och jämställdhet.

Vad det handlar om är, ett nytt islamistiskt kalifat med världsherreambitioner. Men det ser inte Arnstad och bloggaren. Blinda som nyfödda kattungar ser de heller inte den islamistiska häst som tagit plats vid välfärdslandet Sveriges krubba för att långsamt men säkert äta upp förutsättningarna för denna "humanistiska stormakts" framtid.

Bostadsminister Mehmet Kaplans i Löfvéns regering främsta uttalade ambition: minst en moské i varje kommun.Inte bostäder till bostadslösa.Han är en man med dold agenda, bl a medlem i Islamistiska förbundet i Sverige. Dessutom sunnimuslim, med samma tro som IS, mest känd för våldsdåd och att spränga byggnader.

Brösta den 11 aug. 2015

Harald Öberg