torsdag, september 03, 2015

På demokratins bekostnad.



Nu skärps kampen om ordet ytterligare. Ledande företrädare för de extremister som driver och drivit drevet mot etablerade media och uppfattningar, börjar nu få den uppmärksamhet de förtjänar. Man kan inte från samhällets sida tiga ihjäl uppfattningar och frågor som tillåtits växa så som synen på invandring, flyktingar och våra ställningstaganden där utgör.

Yttrande-och åsiktsfriheten åberopas också gärna av de som inte vill framträda med eget namn i uttalanden och bloggar. Men med yttrande och åsiktsfrihet följer också ett ansvar. Det ansvaret måste etablerade media ta hänsyn till, det finns en lagstiftning som styr var gränserna för den friheten går.

Justitia, lagens väktare
När därför nu också alternativa medier med stor spridning möts med samma krav på öppenhet är det helt i linje med den anständighet som det civila och respektfulla samtalet kräver.

Det är fullt legalt att ha olika synpunkter på sakfrågor. Men det är inte legitimt att med hot av olika slag påtvinga andra uppfattningar man själv har. Den grunden är ett fundament i en levande demokrati, och den får inte rubbas.

Därför måste också de extremister som öser sina verbala spyor över andra i media lyftas ut i ljuset med sina namn. Åsikts- och yttrandefriheten medför också ett ansvar, ett ansvar som de personer som gömmer sig bakom anonymiteten inte vill bära.

Den utveckling som skett under senare tid med alltmer av hot och oförsonlighet i det offentliga samtalet, måste brytas. Alternativet är att våldet tar över som maktfaktor i vårt land, på demokratins bekostnad.

2015.09.03

Jarl

Inga kommentarer: