lördag, augusti 15, 2015

Segerstedt i vår tid



Torgny Segerstedt är en lysande ikon i den svenska liberala historiken. Ingen med ett djupare intresse för liberal historia, kan ha undgått att ta del av den kamp han under mycket svåra omständigheter förde mot nazismen i Sverige och utomlands under de svarta åren på 30-och 40-talen.

Torgny Segerstedt
Då var han inte mycket värd i maktens korridorer, man han hade inflytandet att via sin tidning GHST, Göteborgs Handels och Sjöfartstidning, ge sina åsikter spridning. Som så ofta sker, vaknar de sovande ledarskapen när väl faran är över, och vill profitera på namnet.

Nu är det dags igen, hans namn skall nu ge legitimitet åt ett institut med rasism, främlingsfientlighet och invandring som grundläggande teman för forskning och åtgärder. Visst behövs en större medvetenhet om vad som sker i vårt samhälle idag. Vår snart avslutade sommar har i hög grad präglats av en alltmer inflammerad debatt, som vinklats mot vilka åsikter som är legitima, och vilka som inte är det. Vilka åsikter som får föras fram, och vilka som inte skall ges utrymme.

Den debatten kommer väl aldrig helt att avstanna, och borde kanske heller inte göra det i åsiktsfrihetens och yttrandefrihetens namn. Men i det liberala arvet står också inskrivet att åsikter och synpunkter också skall utgå från att de inte avser att skada andra personer eller grupper av personer.

De vi ser idag är dessvärre alltmer av polarisering, en polarisering driven av krafter som ifrågasätter de grundläggande synsätt vi i väst anser bärande, nämligen deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Från både den ena kanten, en växande islamistisk rörelse, och den andra kanten vår tids brunskjortor, utmanas nu de grundläggande värdena.

Båda sidorna har sina förebilder. Den nye sovjeten Putin är sponsor och förebild för högerkrafter som i Ungern fått ett ordentligt fotfäste i EU. Och på den andra kanten sker en ökande militarisering av det missnöje med religiösa förebilder, som har en snedvriden syn på religionen som sin ideologska förebild.

Och i vårt land utmanas nu den sociala ingenjörskonst vi fått lära oss löser alla samhällsproblem. Skall ett nytt institut med den liberala målsättningen lyckas, måste nog de konflikter som göder motsättningarna upp till ytan på ett helt annat sätt än genom brända bilar och järnrörsargumentation.

Vi går spännande tider till mötes.

2015.08.15

Jarl

Inga kommentarer: