torsdag, juli 09, 2015

Villkorad välfärd



Grå morgon med lätt fallande regn denna dag i rikets andra stad. Den lilla värmebölja vi upplevde för några dar sedan, har åtminstone för tillfället lämnat oss.

Det Grekiska dramat fortsätter efter söndagen omröstning. Hur det skall sluta låter jag bli att spekulera i. Alltför mycket står på spel för både det grekiska folket och EU-s trovärdighet, för att något säkert scenario skall vara möjligt att förutse.

En annan under den gångna tiden allt hetare fråga handlar om vad som sker med den svenska välfärden för närvarande. För många, den del av medborgarna som har trygga och välavlönade jobb, är utvecklingen i huvudsak positiv. För de som på något sätt är beroende av samhällsinsatser ser bilden annorlunda ut. Tvångsvård i hemmet av också mycket svårt sjuka breder nu ut sig från kommun till kommun. Hemtjänsten har alltmer kommit att utvecklas till en expresservice, vars måluppfyllese läses i de minuter och sekunder stressad personal tillåts hos de boende man skall hjälpa och stödja.

Och de anställda i den offentliga sektorn protesterar alltmer och högljutt över detaljstyrning och orimliga arbetsvillkor. Hur har det kunnat bli så, och vilka drivkrafter ligger bakom?

Byråkratier har sin egen inbyggda dynamik. Inte sällan blir systemen viktigare än de ursprungliga målen för verksamheten. Där någonstans ligger nog mycket av kärnan i problemen. Detaljstyrning har fått ersätta tilltron till de människor som är satta att arbeta med välfärdsfrågorna.

Och i det politiska slagfärtet har de medel som tidigare varit öronmärkta för välfärdsarbetet, dränerats till förmån för jobbskatteavdrag och andra skattelättnader. För den majoritet av befolkningen som är frisk och arbetsför är det en välkommen förändring i politiken. Men i förändringsprocessen ser vi alltfler äldre falla under EU-s gräns för begreppet fattigdom som en konsekvens av sjunkande pensioner på grund av ett utplundrat pensionsystem. Och offentliga jobb på gräsrotsnivå får allt svårare att finna kompetenta och engagerade medarbetare när arbetsmyrorna från 40-talet nu går i pension.

I en nyligen presenterad välfärdsranking, är vi nu passerade i välfärdsligan av samtliga de andra nordiska länderna. Välfärdslandet Sverige har vägval att ta ställning till. Orwells dystopi boken 1984 har sina liknelser också i vår tid. Välfärden har blivit alltmer individualiserad, allt mindre en del av det kollektiva ansvaret.

09.07.2015

Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Någonstans, av outgrundlig anledning, glömmer bloggaren bort att Sverige idag tar in och försörjer drygt 80.000 invandrare, asylsökande m m varje år. Kostnad för detta, ca 150 miljarder kronor fram till år 2018.150.000 miljoner kr.Pengar som skulle gjort oerhört nytta ute i kommunerna.
Jag besökte röntgen vid sjukhuset i Örnsköldsvik häromveckan pga lunginflammation. I väntrummet satt en äldre man tillsammans med en man i med utländskt utseende , som jag uppskattade ålder till, ålder 23-25 år.
Vid samtal med mannen framkom att han på heltid avlönades som god man för detta "ensamkommande flykting barn". Nu blev jag nyfiken och frågade var gränsen går för att betraktas som barn. 18 blev svaret. Men hur gammal är den här skäggprydde unge man då, blev min motfråga. Svaret blev 15 år.
Inte för inte anses vi svenskar lättlurade

Inte undra på att Sverige faller bakåt i välståndslistan med raketfart, när 25 åriga män från Marocko kan gå som 15 åringar.
Och, detta var bara en liten del av det hela, men nog så talande som exempel.