fredag, juli 17, 2015

Sommartid 2015



Sommar i Sverige. Båthamnarna får liv. Barn som fiskar från bryggorna eller fångar med håv, entusiasm när det lyckas, och fångsten en stund i en hink. Men ännu ingen riktig värme denna kyliga sommar.

Och det grekiska dramat går vidare. Kan man lugga en flintskallig, skulle frågan kunna formuleras. Finansmarknaden har i åratal lånat ut pengar till bankerna i ett land som inte är solvent, som man rimligen också förstått skulle få stora problem med återbetalningen. Och nu med facit i hand kastas problemen i knäet på det politiska systemet. Då vill man inte ta ansvar längre.

I vår tid av maktpolitik och cynism borde inte ett litet lands ekonomiska problem bli global politik. Och frågan ligger egentligen inte där heller. Frågan handlar om den infektion som drabbat den internationella finansmarknaden i det här fallet. Skulle frågan lösas alltför lättsinnigt, kunde vilket land som helst med skulder vägra betala, exemplet finns ju? De spelregler som gäller och måste gälla för ett trovärdigt ekonomiskt system står på spel. Därför får det lilla landet Grekland världens rubriker dagligen, och börserna åker jojo i takt med vad som händer i förhandlingarna.

Också vårt land kommer att få ta del i rekonstruktionen av den grekiska ekonomin. Hur vet vi ännu inte, men av allt att döma kommer också länder utanför eurozonen att få bidra på något sätt.

Solig morgon när detta skrivs, men kylig för att vara mitt i sommaren. Kanske får ändå kusten och havet ett mer eller mindre långt besök. Det grekiska dramat kan ju följas på många sätt, må det få ett lyckligt slut för alla de små vardagsmänniskor, som drabbas hårt utan att vara problemens skapare eller vinnare.

2015.06.17

Jarl

1 kommentar:

Harald Öberg sa...

Mångkultur i norr.

Jag återvänder till ämnet. Bloggaren njuter av mångkulturen i Sverige i form av restaurangbesök.Allt väl så långt! Vad bloggaren inte förtäljer i sina skrifter är den förändring som skett av vårt land de senaste 10 åren.
Minns ni, för inte så länge sedan skulle dagens våg av mord, 22 dödsskjutningar mellan kriminella ligor med invandrarbakgrund i Göteborg, bombdåd, dödsskjutningar, bilbränder, våldtäkter, gruppvåldtäkter, åldringsrån och upplopp varit otänkbart.

Då fanns i Sverige inga No-Go zoner, upplopp, hatbrott, tiggare, IS-krigare, klanstrider och terrorhot. Barnfamiljer behövde inte oroa sig för skjutningar på lekplatser. Kvinnor och äldre respekterades.

Då Sverige var byggt på budorden och kristendomen.Och med tro på att våra förtroendevalda politiker arbetade för vårt allas bästa.

Minns ni tiden då Sverige var ett land som höll samman i strävan för en bättre framtid. Då kallades fosterlandskärlek inte för rasism och främlingsfientlighet. Då folk vara stolta att vara svenskar.

Minns ni tiden, innan städer som Malmö och Göteborg började likna Tripoli och Beirut.

Då-innan Sverige hade flest våldtäkter i världen...
Då- innan ålderdomshemmen byggdes om till flyktingförläggningar...
Då-innan moskén var mer välbesökt än svenska kyrka...
Då-innan barnens sandlådor blev latriner för tiggande östeuropeer...
Då-innan den svenska fanan och nationalsången blev rasistiska symboler...

Då- var Sverige som bäst!

Nu trälar svenskarna vare sig för sina barn eller sin gamla föräldrars bästa. Inte för nationens bästa. Inte för landets gemensamma, fortsatta välstånd.

Skolan har havererat och åldringsvården satt på undantag. Rättsväsendet knäar under den allt mer och tyngre brottsligheten.

Välfärden avvecklas steg för steg med de skenande kostnaderna för världens mest extrema invandringspolitik. Som stöds av överbetald politikerelit- väl skyddad från mång-och masskulturens allt påtagligare baksidor.
Trots protester från oss skattebetalare som betalar deras höga löner, vidlyftiga pensioner, dyra bostäder, extravaganta förmåner och livvaktsskydd.

Jag är nu sedan några år pensionär. Lever gott, men är nu mer än tidigare orolig för mina barn och vårt lands framtida utveckling. Det som sker i dagens Sverige oroar. Det kostar mer än pengar att avsätta en 1000-årig kultur med en helt annan.

Sverige håller på att förlora sin själ- Det om något oroar vanligt folk mer än vad statsminister Löfvén tycks inse. Han som hävdar att mångkulturen är frälsningen för Sverige.

Brösta den 17 juli 2015

Harald Öberg
(