söndag, juli 05, 2015

Sommarsöndag



Det är söndag den 5 juli när detta skrivs. Morgonpromenaden är avklarad i ett strålande vackert väder. Skulpturerna Sunnan och Nordan får pryda bloggen, som en liten vink om den konstsmyckning som är del av kajerna på norra älvstranden.

Om några timmar går Grekland till val. Opportunisterna som vann förra årets val genom att lova att allt skulle bli som förut, att det stora EU skulle böja sig för den grekiska viljan att leva ett bekymmerslöst liv på lånade pengar. De opportunisterna spelar nu ut sitt sista kort, nämligen tron på att folkviljan skall ändra på de internationella spelregler som utgör grunden för allt ekonomiskt samarbete.

Möjligen får man folket med sig på en fortsatt Golgatavandring. Möjligen kommer nyktert tänkande att ersätta drömmen om det bekymmerslösa, av EU-s övriga medborgare sponsrade livet. Och naturligt nog spelar opportunisterna i den grekiska ledningen ut sina sista kort. Man kallar EU-s förhandlare för terrorister. Man hotar med att avgå, som om det nu vore någon förlust.

Med egen mångårig erfarenhet från den grekiska affärsvärlden, vill jag påstå att där finns ett stort utrymme för korruptivt tänkande och handlande. Det är också grunden till Greklands problem, vilket berördes i föregående blogg. Det innebär inte att folket i sig är sämre än andra, bara att ledarskapet har stora brister, gärna sätter egennyttan före samhällsnyttan.

Och länder som Bulgarien och Rumänien som vi i andra sammanhang gärna ser ner på, har faktiskt en betydligt lägre statsskuld som andel av BNP, än vi har i Sverige. Också det värt att tänka på i de här sammanhangen.

Morgonen mognar och frukost väntar. När solen vänt mot västerhavet till blir det dags för en anhörigs 40-årsmiddag. Också det värt att fira, livets höjdpunkt kanske finns där någonstans. Eller är det helt valfritt var man lägger det begreppet. Kanske är livets höjdpunkt varje ny dag man vaknar frisk och pigg. I ett land som än så länge bär på ordning och reda.

2015.07.05

Jarl

Inga kommentarer: