tisdag, juli 21, 2015

Alla behövs



Regnig morgon på landets västra kust. Morgon promenaden blev kort, andra aktiviteter får fylla dagen. Dagens blogg får bli en återblick till gångna tider, men först några nya rapporter.

UN har kommit med en rapport som visar att aldrig tidigare har vi i ett globalt perspektiv haft en större välfärd. Den speglas i den längsta medellivslängd som någonsin uppmätts i ett globalt perspektiv. Den visas också i den ökade välfärden i länder som också kallas tigerekonomierna i Asien, Sydamerika och delar av Afrika. Där har det öppna samhället i global mening, med alltmer av frihandel skapat arbete och välstånd i tidigare gamla feodala samhällen. Till glädje för dem, men också för oss. Välstånd skapar välstånd genom sina spridningseffekter.

Och i en annan rapport skriver ledningen för arbetsmarknadsverket att vi i Sverige behöver en invandring om ca 100 000 personer per år de kommande åren, om vi skall kunna bibehålla vårt välstånd. Så ser verkligheten ut för den som i sitt dagliga arbete ser bristerna som öppnar sig när 40-talister och snart också 50-talisterna lämnar arbetslivet. Och facken bekräftar bilden på både skolans och vårdens områden. Också näringslivet kämpar på med sin kompetensförsörjning, som man där kallar det.

Nu till historiken. I alla tiden har i vårt land förts diskussioner om vi och dom. Vi som är och skall vara de legitima, dom som inte hör hemma här och borde avvisas, och i vart fall misstänkliggöras. Den striden tycker nog en del borde höra hemma på historiens soptipp, men den återkommer återigen med stor och manipulativ kraft.

Nu är det den svarta tid som präglades av rashygien, skallmätningar och judestjärnan som tydligen lockar. Ett av våra riksdagspartier har genom en ledande företrädare motionerat om att införa register med etniskt ursprung som utgångspunkt. Så vrids klocka tillbaka nästan hundra år, och få tycks reagera.

Välfärd är bra, men kanske kan den också verka avtrubbande. Det självklara i våra egna krav och förutsättningar, blir till en marginalisering av de som inte passar in i den bilden. Så skapas motsättningar och nidbilder på samma sätt som aristokratin på sin tid såg ned på det arbetande folket.

Det finns anledning att känna ett stänk av oro över den utvecklingen. Det var i Europas kulturella center, det tyska riket som den arrogansen för drygt 70 år sedan firade sina triumfer, och fick sitt slutliga sammanbrott.

Må den tiden få bli en källa till inspiration och kunskap i kampen för fred och frihet.

2015.07.21

Jarl

2 kommentarer:

Harald Öberg sa...

Jag vet inte om bloggaren och resten av Sveriges befolkning lever i samma värld.

Bloggaren skriver om den arbetsbrist som kommer att uppstå när 40-och 50 -talisterna går i pension.Redan för 13 år sedan började 40-talisterna gå i pension. Jag var en av de sista 40-talisterna som gick i pension för drygt ett år sedan. År 2014. Nära på 30% av 50-talisterna har redan lämnat arbetslivet.

Trots detta är arbetslösheten hög i Sverige, 8 % av den arbetsföra befolkningen. Officiellt ca 450.000 arbetslösa. Den verkliga siffran över arbetslösa ligger närmare talet 650.000 oanställda i arbetsför ålder.
Många arbetslösa i åldern 55-65 år har lyckats rädda sig från ekonomisk misär genom att förstående läkare sett till att de gavs förtidspension, trots att de skulle kunna utföra rejäla arbetsdagar fram till 65 årsdagen.
Att varje år öka denna summa med ytterligare 100.000 säger sig självt att den ekvationen håller inte.

Statistik visar att av de som invandrade till Sverige för tio år sedan befinner sig över 65 % utanför den reguljära arbetsmarknaden.

I helgen besökte vi Solberg,en gång ett så levande samhälle med 650 innevånare, med närliggande byar ca 1600 innevånare. Med låg-mellan och högstadieskola. Skolan är borta byggnaderna förfallna.Dock, en undermålig livsmedelsbutik som går med ekonomiskt stöd från kommun och landsting.

Förskolebarnen och skolbarn tvingas nu till 55 km resväg,enkelresa. Antalet folkbokförda i hela området är idag ca 130 personer.Varav mer än hälften 65 år och äldre.

Så träffade jag Gustav, 84 år. Född, uppvuxen och verksam ett helt liv i Solberg.
Med gråten i halsen och med tårar i ögonen började han tala om den sorg som fyllde hans inre.
"Först tog de skogen, sedan tog de våra ungdomar. Och nu har de tagit vår vind."
Och mycket riktigt.Väster om byn reser sig ett 40-tal gigantiska vindkraftverk på bergskammarna.
Han fortsatte: "Men j-vligast av allt idag är alla dessa förb-nnade asiater som nu stryker runt våra myrar och kalhyggen och dammsuger dem på vartendaste bär.Inte ens det får vi ha kvar för oss själva som bor här."
"Ett 50-tal asiater, alla anonyma och utan identifikationer, har invaderat byn och det skrämmer oss

Hur kan man så cyniskt tillåtas utnyttja Allemansrätten i vårt land? Den rätt som en gång gavs för att gemene man skulle kunna plocka bär på andras marker till sitt hushåll och för sin överlevnad.

Jag förstår Gustav. Hans rädsla att se dessa för honom okända, vandra runt husen och vägarna i Solberg. Den otrygghet de känner inför dessa främmande människor som slagit sig ner i hans miljö.
104 km är avståndet till närmsta polisstation om de skulle behöva dess hjälp.

Ingenstans i ett tätbefolkat bostadsområde skulle detta accepteras.

Men för de gamla i Solberg är det bara att bita ihop och acceptera. Där ställer inte samhället upp.


Bit för bit skänks Sverige bort.
Och vi har en regering och ett Alliansparti som ingenting gör. De sålde bort in rätt och skyldighet att verka för medborgarna med DÖ, decemberöverenskommelsen.Nu kan de slappa fram till 2018.Och deras förhoppning är också att kunna få slappa ända fram till 2022.

Och "stassministern" han vilar nu ut efter Etiopienresan. Han,lär enligt trovärdig uppgift från Norrvåge vara inne i en "period"

De sover gott, denna vår högavlönade politiker-elit,vår tids adel, väl förvissade om att deras löner rullar in varje månad på deras konton, vare sig de gör något eller inte. Och de lever i tryggheten om att de är rejält ekonomiskt försörja, livet ut.

Men, för Gustav och de bärplockande asiaterna i Solberg gäller andra villkor.Här får man slåss om smulorna i form av bären i skogen.Om det ens finns några att slåss om.

Brösta den 22 juli
Harald Öberg

Harald Öberg sa...

Glömde en sak när jag ändå är igång.

I dagens nätupplaga av Allehanda: Platsbrist i länet för flyktingbarn. 12.000 så kallade flyktingbarn förväntas i år till Sverige. 12.000 motsvarar 12 stora regementen på den tid Sverige hade värnplikt.61 ytterligare barn till Örnsköldsvik.
Varför heter det flyktingbarn? De är varken "ensamkommande" eller barn. Undersökningar visar att 90% av dem är över 17 år och äldre.

Bara enfaldiga svenska politiker kan inbilla sig att minderåriga barn på egen hand skulle ta sig över halva jordklotet och till Sverige. Vi har ju i gott minne alla dessa "apatiska barn". Vart tog de vägen?
Varifrån kommer ordet "ensamkommande flyktingbarn"?
Ensamkommande-ensam och utlämnad. Flykting-desperat flyende för livet. Barn -extra känslosamt och förstärkning av de två tidigare orden. Borde det inte istället heta "illegala invandrargäng"?

Många av dessa barn är så kallade "Ankarbarn". När de fått sitt obligatoriska uppehållstillstånd, återuppstår ofta deras tidigare döda föräldrar och följer efter som anhöriginvandrare- med ytterligare stora kostnader dig och mig, som redan övertagit ansvaret för deras barn.

Nu skall resten av familjen, oavsett varifrån de kommer ,försörjas. Med bostäder, etableringsstöd och pensioner
Och, som en följd av det hela, kan vi räkna med allt mindre pengar till pensionärer som har blivit den verkliga strykklassen i vårt samhälle. Idag är fattig-pensionär ett vedertaget begrepp. En verklighet, som många ännu inte har fattat innebörden av.

Och allt annat som måste sparas och dras in på i vårt en gång så fina samhälle, när vi nu blivit så många fler familjemedlemmar, medlemmar som aldrig betalat in en enda krona till det svenska samhället, och en allt större släkt som skall leva på våra skattepliktiga inkomster.

Brösta den 22 juli 2015

Harald Öberg