söndag, juli 12, 2015

Mångkultur i Norr



Sommar i den mångkulturella staden i det månkulturella landet i norr. Vi har familjeträff och äter en välsmakande lunch på det café som ägs av personer med rötter i samma land som caféets namn, Italien. Någon dag tidigare var det lunch på ett annat närliggande café vars ägare Elena med sitt namn och sin tydliga brytning avslöjade sin grekiska bakgrund. Och den pigga unga kvinna som kom för att köpa vår överblivna taklampa häromdagen talade en klingande göteborgska, men namnet och det vackra utseendet fick mig att fråga efter hennes ursprung. Som 4-åring kom hon från Colombia.

En spegling av det mångkulturella Sverige som berikat vårt land under årtionden trots domedagsprotester från urkulturens och nationalisternas sida. I åsiktsfrihetens land har man rätt till åsikter. Men det är bra också med insikter.

Vägval
Statistiska Centralbyrån har mycket kunskap att förmedla. Där kan få vetskap om att ca 40 % av de som invandrar till Sverige, så småningom återvänder till sina hemländer. Att av de som invandrar till Sverige och redovisas i statisktiken som invandrare, en mycket stor del är svenskar som under ett antal år varit skrivna i andra länder pga. arbete eller pensionärer. Sverige tillhör de länder som öppnat sina gränser för folk från andra länder, något som var en nödvändighet under årtiondena efter andra världskriget. Det var så det mångkulturella Sverige växte fram. Den etniska svensken och den från Sydeuropa gick sida vid sida på Volvo och kulan(SKF) och i de fartygsbesättningar undertecknad var del av..

Idag utgör den gruppen med sina avkommor mer än 20 % av landets befolkning. Och de allra flesta bär sin del av samhällsansvaret på ett korrekt sätt. Så nog borde det vara dags att skilja på äpplen och päron.

I dag är det oron i världen som skapar flyttströmmarna. Och de som kan fly är i allmänhet de med kunskap och medel att ta sig ur dilemmat. Länder som Sverige får på ett bräde del av välutbildade personer, som mycket väl kan bli en stor tillgång för landet, i lika hög grad som tidigare generationers invandrare blivit. Människor vill i allmänhet göra rätt för sig genom egna insatser, eget arbete.

Vi väljer väg i våra relationer. Vill vi ge de människor som kommer hit en verklig chans till eget arbete och försörjning, kommer de nog att svara upp på det på ett positivt sätt. I det ligger en utmaning som är det politiska systemets, och vår egen attityds likaså.

Samtidigt är det viktigt att hålla hårt i de grundläggande värden som är knutna till rättsysten och mänskliga rättigheter. I det får inte ges kompromisser, vi skall inte ha parallella samhällen i vårt land, eller delar av vårt land. De värden av frihet och tolerans som gör att människor söker sig hit, skall garanteras också i de områden där invandrarna är en dominerande del av befolkningen.

2015.07.12

Jarl

Inga kommentarer: