söndag, april 19, 2015

Landstingspolitik på villovägar



Landstingpolitik är svårt tycks det. Och allra svårast i vårt land är den i Mittsverige, det län som ligger mitt i landets geografiska mitt, Västernorrland.

Där har de senaste 20 åren kostnadsökningarna varit återkommande, och parerats med nya skattehöjningar i snitt varje mandatperiod. Efter årtionden med S-styre i landstinget, fick en allians med stöd av ett sjukvårdsparti och miljöparti, förtroendet att leda landstinget efter valet 2010. Nu skulle det minsann bli ordning och reda, och inga nya skattehöjningar. Det blev heller inga skattehöjningar under perioden 2010-2014, men väl nya rekordunderskott. Och störst blev underskotten på sjukhusen. Nämndansvarig politiker var läkaren och demagogen Jacomina Beertema, en person som med sin uppiskade agitation år 2010 fick rekordmånga personkryss, 5000 styck. Nu skulle det bli ordning och reda. I valet 2014 lämnar hon politiken efter ett monumentalt misslyckande.

Länssjukhus med stora ledarskapsprolem,
Nu är det röda styret tillbaka, och de har att bevisa sin kunnighet att förändra landstingets verklighet. Också där ser man nu hur beröringsskräcken tar sig märkliga och tydliga uttryck. Primärvården kallas ju ofta bassjukvården i vårt land. I Västernorrlands landsting hade man för drygt 10 år sedan mycket stora problem med primärvården. Efter kraftiga påtryckningar från en aktiv opposition, gav det röda styret efter, och den primärvårdstation som var allra mest problematisk, öppnades för entreprenad. Det team som tog över förvandlade mycket snabbt läkarstatonen till länets bästa, genom att i princip organisera arbetet med kundens väl i fokus. Antalet läkarbesök och listade patienter blev väsentligt bättre än på de landstingsdrivna stationerna, och därmed också lönsamheten.

Under kommande år fick ytterligare ett antal av de ca 20 läkarstationerna entreprenadstatus, och mönstret har gått igen. Bemanningen blir bättre, bemötandet och effektiviteten bättre, och därmed också lönsamheten.

När nu det röda styret efter valet 2014, med Mp hjälp skall angripa kostnadsutvecklingen, väljer man att koncentrera sig på det faktum att en handfull entreprenaddrivna läkarstationer gör vinster i vården. Att ett gott arbete ger ett tillfredsställande resultat, målas där upp som ett hot och överskuggande problem.

Av de 300 miljoner i förluster som sjukvården nu måste åtgärda, kommer inga från de entreprenaddrivna verksamheterna. Men de skuldbeläggs i den sämsta av politikens alla rävspel, nämligen ett försök att vända fokus bort från de verkliga problemen.

Det landstingssektorn borde gör i långt högre grad än idag, är att dra lärdom av länder som har en väl fungerande sjukvård, Danmark och Frankrike exempelvis. Där finns svaren på många frågor, men då måste också strukturer förändras, och det förmår inte dagens undermåliga politiska ledarskap.

Jarl S

Landstingspolitiker 2002-2010

Inga kommentarer: