fredag, april 03, 2015

Påsktankar



Långfredags morgon när detta skrivs. Solen reser sig sakta över Dekarsöns skogar, en ny dag randas. I ett sedan länge förflutet var detta en kyrkodag i mitt liv. Fader Gustav var ingen stor kyrkobesökare, men en gång om året ville han ta del av högmässan i Kalix kyrka, på långfredagen. Och den lille sonen följde snällt och gärna med. Den som känner kyrkoårets olika budskap vet att detta är den kanske mest ödesmättade dagen av alla. Varför den fascinerade min far så, kan man ibland undra över.

Innan den här dagen är slut skall vi umgåtts med sonen Jesper och hans familj. 2-åringen Loran som är en alltmer karaktärsstark liten kille. Vi skall ha lyssnat på en konsert med Björn Afzelius musik, en av det sena 1990-talets stora poeter enligt undertecknads och mångas mening.

Men först några reflektioner som kanske passar en sådan här dag. PO Tidholm är en journalist och krönikör som intresserat sig för utvecklingen (eller avvecklingen) av den landsdel som kallas Norrland. Han har till och med tillägnat det intresset en bok med samma namn, en bok väl värd att läsa.

Att Norrland i den centrala maktens ögon har haft en kolonial status, det fastställde redan Axel Oxenstierna med sitt klassiska uttalande ”i Norrland hava vi vårt Indien, blott vi förstå att utnyttja det”. Och utnyttja det har man gjort. Norrland som leverantör av råvaror och tjänster har under århundraden nu plockats på sina rikedomar i malmen, i de strömmande vattnen och i våra skogar. Och nu är den storskaliga exploateringen igång igen. Den största någonsin om man ser till de arealer som berörs.

När Malmö skall bygga vindkraft och journalisten frågar var de stora snurrorna, högre än Kaknästornet och Turning Torso skall byggas blir svaret, i Norrland. Så är också fallet när Munchen bygger vindkraft, då byggs den i norrland där enorma vildmarksområden förvandlas till industriområden. Det är bara 2 exempel. nu pågår en exploatering som går galet fort, allt för att berörda inte skall hinna med i den byråkratiska process som överklaganden innebär. En utveckling som helt bygger på subventioner, vi som medborgare får betala på olika sätt.

Och i lokaltidningen häcklas den politiker som har modet att ifrågasätta utvecklingen. Så demonstreras den journalistiska ignoransen. Ingen borde förundras över att den tidningen förlorar läsare. Men mer om det en annan gång. En trevlig påsk unnar undertecknad sina läsare.

2015.04.03

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: