söndag, april 26, 2015

Cynismen avklädd



På DNs förstasida kan man den 26.4 se följande, en bild på en flyktingbåt och ordet varför. Möjligen är frågan aktualiserad av den video som cirkulerat på sociala medier några dar, i vilken forskaren och professorn Hans Rosling klär av den politiska cynismen inpå bara kroppen.

I videon http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20675822.ab visar Rosling nämligen att det är långt billigare att flyga från någon av mellanösterns flygplatser till Europa, än att använda sig av de livsfarliga och undermåliga smuggelvägarna via havet. Det som stoppat flygvägen är det direktiv som EU utfärdade för ett par år sedan, som lade över ansvaret för flyktingfrågan från myndighetsnivån till de enskilda flygbolagen. Det flygbolag som inte kollar att en inresande har giltiga visa till EU-land, blir ansvarigt för återtransporten med dess kostnader och besvär.

Med andra ord, stoppades den flyktvägen effektivt av det politiska systemet, samma politiska system som nu förfasar sig över de 1000-tals människor som årligen drunknar på vägen till den trygghet de inte känner sig få på annat sätt än genom att söka sig till Europa.

Man må ha vilken uppfattning man vill om det berättigade att människor söker sig från otrygga och kaotiska förhållanden, till de man upplever kan ge en framtid i trygghet och säkerhet. Den tendensen har alltid funnits och kommer att finnas när och om levnadsförutsättningarna blir för stora mellan de som har och de som inte har.

Den politiska cynism som avspeglas i de offer vi nu konfronteras med dagligen, är minst sagt motbjudande. Inte konstigt då att det politiska systemets trovärdighet alltmer eroderas.

2015.04.26

Jarl

Inga kommentarer: