onsdag, april 29, 2015

Valborgstid 2015



Valborgsmässoafton år 2015. I Keillers park i landets andra stad lyser vitsipporna likt vita mattor i terrängen. Det är vackert och vårlikt. Här andas framtidstro och byggandet av bostäder har hög fart. Regeringens ministrar är på besök och berömmer den lokala ledningen för den utvecklingen.

Annars är den stora nyheten i landet det faktum att vårt lands, och medborgarnas eget energibolag Vattenfall nu kastar in handduken när det gäller energipolitiken. Man vill påskynda avvecklingen av kärnkraften. Den galenskap som kännetecknar den frågan saknar motstycke i vårt lands ekonomiska och energipolitiska historia. En liten minoritet av C och Mp politiker, har tillåtits styra den kanske allra viktigaste frågan för vårt företagande, och därmed också för välfärden, i många år.

Den billiga energi som vi får via vattenkraften och kärnkraften belastas med allt högre skatter, med mer eller mindre fantasifulla namn. Fastighetsskatter, energiskatter, elcertifikat, allt med målet att pressa upp kostnaderna, och olönsamheten till en nivå där ansvariga för verksamheten inte längre kan ta ansvar för den. En nivå där vindkraften skall bli normen för prisbildningen.

Så kan en minoritet som representerade drygt 10 % av väljarna i det senaste valet försätta vårt land i ett oerhört allvarligt läge. De jublar och tuggar sitt mantra om förnybar energi, men möts av alltmer av skepsis från de som förstår och berörs, vetenskapens tungviktare, liksom näringslivets.

Hur kan man så lättvindigt låta sig luras av vindkraftskramarna, de som basunerar ut lögnerna om dess stora potential och frälsning. En energiform med en verkningsgrad om 6 % skall alltså ersätta kraften från kärnkraft och vattenkraft med verkningsgrader om ca 90 %.

Vil lever i en del av världen som är förskonad från seismiska problem, men charlatanerna jämför vår situation med den i jordbävningsområdena. Vi har en 40-årig erfarenhet av en väl fungerande kärnkraft, med en rigorös kontroll och utan dödsolyckor orsakade av strålning under den tiden, men vår verklighet jämförs med den från Chernobyl, lika intelligensbefriat som att säga att en katt är en hund. De har båda fyra ben, men sen skiljer sig mycket åt.

Och nu används den retoriken till att genomföra den största skövling av naturområden som gjorts i vårt land sedan vattenkraftens utbyggnad. Se på bilagd bild, den talar för sig själv. Det blåser som mest vid våra kuster i syd, väst och ost. De stora behoven av el. energi finns i mellan – och Sydsverige. Norrland är sedan årtionden en stor nettoexportör till övriga landet.

Men var byggs då vindkaraften ut? Ja i Norrland naturligtvis. Det koloniala tänket visar sig än en gång med sitt fulaste tryne. Medlen är mutor i olika former till snikenhetens företrädare, eller förrädare, vilket man nu föredrar att benämna dem. Och naturligtvis den vanliga valsen om arbetstillfällen som aldrig kommer att infrias.

Och livsförutsättningarna för de närboende som drabbas blir dramatiska, det visar mängder av vittnesmål från olika delar av världen. På sikt kommer den här utvecklingen ge samma sorgliga resultat som vattenkraftsutbyggnaden. Förstörda naturvärden och därmed livsförutsättningar. Alltfler ödegårdar på områden där ingen kommer att vilja bo. För den som besvärar sig med att leta och läsa, är den utvecklingen skriven i skyn.

Och inget av detta vore möjligt utan de miljardbelopp i form av subsidier som vindkraften årligen får del av. Så fungerar politiken när den är som sämst, priset kommer vi på olika sätt få betala.

2015.04.29

Jarl

Inga kommentarer: