fredag, april 10, 2015

Tal till vänner


 

Varmt välkomna till årets stämma.

Det är dags att lägga år 2014 bakom oss, och att i någon mån också blicka in i framtiden och vad den kan komma att föra med sig.

Men nu först något om det år vi passerat, år 2014.

Med ett historiskt perspektiv, så tror jag att år 2014 kommer att bli ett år man i SPF kommer se som viktigare än många andra. Orsakerna till det är många, låt mig lista några, och ge några perspektiv.

2014 var kongressår, men inte vilket kongressår som helst. Vi hade att ta ställning till en hel del motioner också den här gången. Namnfrågan som stötts och blötts i många år, fick en lösning i att vi nu heter SPF Seniorerna.

Den utveckling som sker med alltmer av digitalt arbete, innebär också att arbetet i SPF-s olika led behöver omprövas av och till. Sedan ett par år tillbaka har medlemsregistrets dagliga uppföljning gått över från förbundet till föreningarna. Nu var det dags att diskutera möjligheten att förbundet övertar huvudansvaret för uppbörden av medlemsavgifterna. Resultatet där blev en kompromiss klokt nog. De föreningar som känner för att ansluta sig till en central uppbörd kan göra det, de som vill vänta med det steget kan göra det.

En annan och stor förändring i kongressen var att så många som 9 av 13 förbundsstyrelseledamöter blev nyvalda, och bland dem hela presidiet. Det är en stor utmaning att bygga nya lag, och vi får alla hoppas att det skall gå bra.

En annan anledning till att 2014 kan ses som ett märkesår, var ju det faktum att vi hade val till samtliga demokratiska församlingar under året. Inför valet hade ett långt och idogt arbete utförts i vårt förbund och ofta i samarbete med de andra pensionärsorganisationerna för att lyfta våra frågor. De viktiga frågorna om utvecklingen för pensionerna, som upplevs alltmer orättfärdig. Vi får övertid sänkta pensioner i en tid när kostnadsutvecklingen i samhället stadigt ökar. Den pensionärsskattekalkylator som togs fram, och prisats för sin tydliga funktion, var i det sammanhanget ett utmärkt verktyg för att klargöra ekonomiska fakta. Många andra frågor som ålderismen, vårdfrågorna, läkemedelsfrågorna och inte minst utvecklingen på boendeområdena, var viktiga frågor för oss i valet.

Tyvärr är det nog svårt att se att våra frågor fick den tyngd i valrörelsen vi hade önskat. Det politiska etablissemanget överlåter alltmer av ansvaret för äldres situation på den enskilde och anhöriga. Och pensionsöverenskommelsen vill man inte diskutera.

Inför valrörelsen hade utgått en uppmaning att vi 65+ som är ca 26 % av valmanskåren skulle personkryssa äldre politiker för att den vägen öka inflytandet i det politiska systemet. I valanalyserna efter valet, visade det sig att den grupp vi åldersmässigt representerar var den som personkryssade minst, och medelåldern i riksdagen sjönk med 2 år, och är nu den lägsta i modern tid.

Nog om det, det finns många utmaningar att arbeta med, och tesen ”enade vi stå, söndrade vi falla”, gäller också pensionärsfrågorna och hur det kollektiv som företräder dem, uppträder.

Jag vill sluta med lite positiva tongångar. Ett varmt tack till alla Er i föreningarna som under de senaste åren medverkat till en positiv utveckling av vårt distrikt. Vi är nu sedan drygt ett år tillbaka, det till antalet största SPF-distriktet i norra Sverige med våra 7000 medlemmar i 22 föreningar. I det tacket ryms också vetskapen om att alla föreningar inte har samma förutsättningar. Det är också en stor bedrift, att hålla ställningarna på områden där underlaget för rekryteringen ständigt minskar.
Vi som är 65+ är en oerhört stark och viktig kraft i samhällsbyggandet. Hur skulle vårt samhälle se ut om inte allt det arbete som görs, oftast ideellt i föreningar, organisationer, och som stöd för barn och barnbarn, gjordes? Viktigt att minnas är också att av de snart 2 miljoner äldre, det endast är ett fåtal procent (88000 personer motsvarande 4,5% år 2014) som hade vård och omsorgsboende i vårt land.
Nog borde ett land som sätter välfärden högt, förstå dess värde.
2015.04.09
Jarl Strömbäck
Avgående Distriktsordförande SPF Seniorerna Västernorrland 
 

 

 

Inga kommentarer: