måndag, mars 02, 2015


Rysk maktpolitik.

Så har den ryska mordmaskinen under Putins välde skördat ännu ett offer. Den här gången Boris Nemtsov, en person som mycket väl kunnat inordna sig i Putin-gruppen och berikat sig den vägen. Men som valde att profilera sig som den ryska demokratins och åsiktfrihetens talesperson, och nu fått betala det ultimata priset för det engagemanget.

Offren för de Putinska väldet har blivit oräkneligt många nu. Den dokumentär som ni alla kan ta del av på SvT-s Dokument Utifrån (svt Play) där den sändes den 2015.03.01 rekommenderas verkligen, den är viktig för att förstå varför nu också svenska riksdagsmän får hotbrev från den ryska duman.

Det är viktigt att i det sammanhanget komma ihåg att Putin kom till makten stödd av den ryska säkerhetstjänsten KGB, senare omdöpt till FSB. I de kretsarna har demokratiska värden litet svängrum, såvida de inte tjänar maktens syften.

I dokumentären ges en tydlig bild av framväxten av det system som skördat så många offer, först i sprängningarna av hyreshusen i Moskva, av oberoende experter ett attentat som gjordes av FSB, men användes som skäl till att starta det förödande fortsättningskriget i Tjetjenien.

Senare har våldet eskalerat över Georgien och andra kaukasiska länder, och nu är det ukrainska folket som utsetts som måltavla. Det kommer inte att sluta där om Putin-regimen känner att det demokratska länderna, måna om sin fredsälskan, gör ständiga reträtter. Brevhotet till de svenska och andra länders parlamentariker skall ses i det ljuset.

Det är naturligtvis en tragedi att vi skall behöva uppleva den här utvecklingen, understödd av ryska vapen och maktanspråk, ännu en gång. Men så är det väl att galenskapen har sin egen inneboende logik, och i dess yttersta förlängning ingår måhända att ont skall med ont förgås. I det perspektivet breder ruinerna åter ut sig vid Europas östra gränser.

2015.03.02

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: