lördag, mars 21, 2015

Tankar om framtiden



Det var en fin kväll. Vi hade samlats, ett 50-tal intresserade, till föreläsningen och presentationen av ett par böcker. Först ut var Per Schlingman, mest känd i sin roll som skapare av det Nya Moderaterna inför valet 2006. Den transformering som fick stor del av svensk medelklass att överge en trött Socialdemokrati, för den borgerliga alliansen.

2013 lämnade han politiken, det var dags att vända blad i livets bok, eller som han valde att säga det, ”jag kände att jag behövde nya utmaningar, nya perspektiv än de rent politiska”. Sedan dess har han funderat, föreläst och skrivit ett par böcker. Den senaste med titeln Urban express tar upp de samhällsförändringar vi ser ske i rasande snabb takt nu. Nämligen att städerna växer snabbt, och landsbygden glesas ut på motsvarande sätt.

En annan aspekt som också lyfts fram är den tekniska utvecklingen och dess följder. Där utpekas kvinnorna som framtidens stora vinnare. Med sin större sociala kompetens, med alltmer markerat högre utbildning, kommer de att vinna alltmer mark. Männen med sin starka tradition att arbeta inom industrin kommer att mötas av allt färre arbetsplaster, i takt med att robotisering och annan teknisk utveckling tar över.

Huruvida man skall se boken som en dystopi, eller en utmaning återstår att se.

En annan bok av stort intresse presenterades av professor Jesper Strömbäck. Numera en av landets ledande medieforskare, med också stor politisk erfarenhet bland annat som ansvarig för ledningen av den förra regeringens framtidskommission. Hans uppdaterade bok Makt och Medier, tar upp samspelet mellan de två storheterna, hur de påverkar varann, och det följder det får för den samhällsinformation vi får ta del av. Vi formas ju också i vårt tänkande av de budskap vi presenteras via media, i så måtto styr den mediala världen dagordningen för den allmänna debatten.

En annan tanke i det sammanhanget är den nu vaknade debatten om nyhetsundvikarna. Med det menas de som väljer att i den flora av media som finns, väljer att antingen inte ta del av samhällsdebatten, eller väljer att bara ta del av nyhetsmedia som ger en bild av verkligheten man själv vill tro på. Med det i minnet uppstår på sikt grupper med människor helt olika verklighetsuppfattningar beroende på vilka källor man ansluter till.

I det perspektivet ökar klyftorna i samhället mellan olika grupper, och därmed också motsättningar.

Är den traditionella svenska modellen, i betydelsen en i stort lika uppfattning på områden som demokrati, jämlikhet, solidaritet och tolerans, hotad? Om det kommer säkert debatten och verkligheten att ge oss framtida svar.

En nyttig kväll med för oss intresserade nya tankar och insikter.

2015.03.21

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: