onsdag, mars 11, 2015

Civilisationernas kamp



Härlig morgonsol lyser denna morgon, under min morgonpromenad. Vi har ett konstigt väder, under den bästa vårvintertiden när skidåkningen normalt är som bäst, har snön förvandlats till is och gjort skidåkningen omöjlig.

Nog om det, nu till lite politiska dagligheter. Visst är det klokt och riktigt att regeringen avbryter det militära samarbetet med Saudi Arabien. Trovärdigheten har kanske ett pris, men det priset är värt att betala. En regim som systematiskt kränker människor på det grövsta. Ett land med en människosyn som vi passerat för sekler sedan, det landet skall vi inte förse med förtryckets redskap, vapensamarbete.

Det som nu sker, eller tycks ske är enligt många analytiker inte bara ett slumpvis accelererande krig med sin bas i mellanöstern. Det handlar i mycket hög grad om en kamp mellan patriarkala, och mycket ålderdomliga synsätt, eller synsätt präglade av upplysningstänkande, medmänsklighet, rättsäkerhet och lika rättigheter oberoende av kön, religion, etnicitet etc.…

I den kampen utgör Saudi enligt uppgift en stor finansiär av de mördarband som bär namn som IS. Mördarband som rekryterar sina medlemmar bland också västerlandets unga, personer som av ett eller annat skäl fångas av den våldsromantik som utmålas i IS via olika internetfora. Där fostras ungdomar uppfödda i ofta trygga miljöer, till vad man kallar krigare. Avhumaniserade våldsverkare vars mentala karta ritas om med samma effektivitet som en gång nazismen och kommunismen skapade sina bödlar.

Var tid har sina prövningar, och varje generation måste uppfostras på nytt. Gamla sanningar prövas och accepteras eller förkastas. De som nu driver och leder ”civilisationernas kamp”, om man nu får uttrycka sig så drastiskt, de är inga dåligt upplysta personer. De är personer med mycket stora resurser. Med goda kunskaper, men också en övertygelse att man vill skapa något annat än den västliga världens öppna landskap med demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet som ideal.

Om det kommer kampen i fortsättningen i allt högre grad handla.

2015.03.11

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: